Istoria ne stiuta a tiganilor

Istoria Tiganilor


Chiar daca multi ii accepta pe tigani (Rromi), langa ei , sunt si altii foarte multi care nu ii accepta langa ei, din diverse motive, unele cunoscute, altele pentru ca asa suntem invatati de parinti, prieteni sau anturajul in care umblam. 
Sunt perfect de acord si cu cei care arunca cu "pietre" in ei pentru ca pateaza, natiunea noastra de romani in Europa si nu numai, dar la fel imi place sa vorbesc despre pentru ca in ciuda aparentelor au si ei cultura lor.

Tiganii sunt un grup etnic ce pot fi intalniti in toata lumea. Cele mai importante state in care se afla tiganii sunt: Romania, Bulgaria, Macedonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Grecia, Spania si Serbia. 

Cuvantul "tigan" vine din grecescul "athinganoi", prin traducere libera inseamna "a nu se atinge". In alte limbi sunt numiti zingari, tsigans, cigani sau cikani.

De unde provin tiganii?

In urma unor cercetari pe esantioane din populatii tiganesti din intreaga Europa, in 1940, savantii straini clasifca ca predominanta in cadrul indivizilor respectivi, grupa de sange de tip B ceea ce indica inca odata ca originea tiganilor este straina de Europa, acestia provenind din cadrul continentului asiatic.

Tiganii erau o secta din Bizant care practicau izolatinonismul, iar limba lor fiind similara cu alte limbi indiene precum hindi. Sunt originari din nord-vestul Indiei si nord-est Pakistanului, facand parte din casta Ksatriya a rajpuitilor. In 1192 armatele aliate ale principilor din Rajput au fost infrante in batalia de la Tararori, la nord-veste de Delhi. Dupa infrangerea primita in lupta cu Mohamed Ghur, clanul razboinic nord- indian Rajput, ar fi plecat impreuna cu familiile spre tinuturile Arabe si Turce, apoi Europa.

Meseriile tiganilor.

Ghicitul

 Tiganii au avut mereu o aura misterioasa, inca de la venirea lor in Europa. Odata asociati cu o lume misterioasa a magiei, ghicitul li se potrivea perfect. Ghicitul era tot odata, o metoda simpla de a castiga bani. De-a lungul timpului, tiganii au folosit multe metode de ghicit, de la boluri de cristal, la carti de tarot, pana la numerologie (implementarea numerelor), sau ghicitul in palma.

O explicatie mai rezonabila este ca adevarata pricepere a ghicitoarelor este remarcabila lor activitate de a judeca caracterul omului si de a vedea ce-si doreste acesta.
Adevarul este ca oamenii isi aduc aminte ce se indeplineste si uita ce nu se indeplineste.

Pentru a multumii clientii, ghicitoarele prezic deseori un viitor favorabil, dar pentru a trezi interesul, ele ii previn de multele pericole care le stau in cale, care pot fi prevenite, normal, tot de ele. Ca o regula, tiganii nu folosesc ghicitul cu alti tigani. In comunitatea lor, tiganii au alte metode a ghici si a se vindeca intre ei. Tiganii poarta mereu asupra lor, amulete si talismane norocoase, pentru a prevenii necazurile, bolile si spiritele rele.

Muzica

O alta meserie a tiganilor este cantatul. Tiganii sunt, probabil, cel mai bine cunoscuti datorita muzicii lor. Exista numeroase izvoare care mentioneaza numerosi cantareti tigani cantand pentru regi si imparati. De asemenea, in estul Europei, tiganii au fost cei mai preferati pentru evenimente, precum nuntile sau alte sarbatori. In multe instante, statutul de muzicieni de valoare le-a permis tiganilor sa aiba privilegii greu de obtinut altfel. Spre exemplu, desi erau vanduti ca sclavi in Moldova si Tara Romaneasca, muzicienii tigani de prestigiu din Transilvania imperiul Austro-Ungar avea un rol important in comunitatile satesti si se bucurau de unele privilegii de care taranii romani nu se bucurau.

Negustori si crescatori de cai.

Tiganii nu au fost priceputi doar la cantat. Ei au fost cunoscuti si ca crescatori si vanzatori de cai din vremuri stravechi. Caii au fost mereu un important factor economic in viata lor, esentiali pentru stilul de viata nomadic, fiind ingrijiti si tratati ca atare. De altfel, tiganii erau apreciati si de grajde pentru priceperea lor in a trata bolile cailor. Pe vremuri, taranii romani cand li se imbolnavea vaca, mergeau cu ea la un medic veterinar, insa atunci cand li se imbolnavea un cal mergeau la un tigan priceput. Deseori, tiganii cumparau un cal bolnav la un pret foarte mic, aveau grija de el si cand acesta era din nou intr-o conditie buna, il vindeau la un pret mai mare. De aici iese o alta meserie, negustoritul. 

Vanatoarea de tigani

"Vanatoarea de tigani" se produce, in aceeasi perioada, in mai multe state. Un bon de plata,
 din 7 mai 1737, arata ca un ‘vanator de tigani’ dintr-un sat austriac era remunerat cu 52 de coroane (7 fripturi de vita, 28 coroane; 6 masuri de vin, 18 coroane; paine, 6 coroane). Un secol mai tirziu, in Jutland, arhivele vorbesc de o vinatoare in care au fost ucise 260 de persoane, inclusiv ‘o tiganca cu copilul ei’. In tarile scandinave, in 1560, se interzice botezarea si inmormintarea rromilor, iar in 1637, rromii gasiti pe acele teritorii puteau fi ucisi fara judecata. Ordonante similare, decretate in secolele XVIII – XIX, au ramas valabile pina in 1954. In Norvegia, intre 1687 si 1845, tiganii (tatere) trebuiau arestati, bunurile confiscate si sefii lor executati. In Danemarka, in 1536, 1554, 1561, 1570, 1574, tiganii surprinsi in teritoriu erau condamnati la munca fortata, iar din 1589, in prealabil, seful grupului era executat. In 1683 se interzice navigatorilor de a lua la bord tigani, iar din 1708, tiganii sunt incarcerati. In Elvetia, intre secolele XVI – XVII, ‘cei fara tara’ erau torturati, iar din 1580, oricine putea sa-i ucida. Din 1646, dreptul de a ‘lichida, prin bataie sau impuscare’ este institutionalizat prin ordonanta.

Holocaustul tiganilor

Prima reactie a puterilor publice fata de tigani este, in general, una de respingere, de expulzare. In Germania sint vinati, la Frankfurt, in 1449, iar la sfirsitul secolului, respingerea devine globala: Reichstag-ul, reunit la Landau si Friburg, in 1496, 1497, 1498, ii declara pe tigani ’spioni in solda turcilor’, ‘aducatori de ciuma’. Sint acuzati de brigandaj, vrajitorie si furt de copii.
In Romania
Autoritatile romane si Conducatorul Antonescu i-au deportat pe tigani in Transnistria, dar masurile anti-evreiesti, ca si cele impotriva bulgarilor, maghiarilor si, fireste, tiganilor, se regasesc inca de la infiintarea statului roman modern.
Jean Ancel, in cronograful deportarii evreilor, ‘Transnistria’, demonstreaza ca ‘toti tiganii barbati, valizi, intre 20 si 40 de ani, precum si toi evreii capabili de munca’ erau trimisi dincolo de Nistru si pusi la dispozitia germanilor.
Sonia Palty, evreica deportata in Transnistria, isi aminteste: ‘Se zvonea ca comandantul german a cerut guvernamantului roman din Transnistria sa curete malul Bugului de evrei si tigani. Tiganii fusesera si ei deportati din Romania. Erau tinuti in lagare. De-abia atunci am vazut ca pe malul Bugului, alaturi de pontonul ridicat cu citeva zile inainte, sunt sute, mii de oameni. Tigani cu corturi, cu copii, cu caini, cu caruse trase chiar de ei. Caii le fusesera luati. Asteptau inca din toiul noptii, cand ii adusesera acolo. Noi, in ghetto, nu auziseram nimic. Coloana noastra porni. Subprefectul Aristide Padure injura si lovea. Politistii ucraineni isi indesau buzunarele cu lucruri aruncate de noi. Intr-o jumatate de ora am ajuns la mal. Pe fiecare bac erau incarcati cam 60-70 tigani. (…) Tiganii erau transbordati pe malul unde ii astepta moartea. Plangeau, strigau, tipau. Si pe ei Domnul ii uitase, nu ii mai putea ajuta. Trecu un bac. Multe femei cu copii. Una, in zdrente, s-a ridicat in picioare. Tinea in brate un copil mic. Gol. A urlat ca o fiara. A ridicat copilul spre soare si l-a zvirlit in apele tulburi ale Bugului. Un urlet urias. Toate femeile de pe bac s-au ridicat in picioare si si-au aruncat copiii in apele Bugului. si, indata, s-au aruncat si ele. Unele incercau sa se inapoieze innot, pe malul romanesc. Soldatii de pe mal au inceput sa traga cu armele. Tiganii de pe ambele maluri au inceput sa urle. Padure si-a scos revolverul. A tras in plin, ucigand unul…, doi…., trei… Dar cine i-a mai numarat…?

Antropologie rasiala si genocid

Teoriile elaborate prin Rassenhygienische Forschungstelle aveau sa fie aplicate. Rasa va fi cea care va duce la solutionarea “Problemei tiganilor”.
Himmler va oferi 40 de tigani prizonieri in lagarul Sachsenhausen, profesorilor Werner Ficher si Hombeck, pentru a le da posibilitatea de a proba ca prin venele tiganilor curge sange nearian. Dupa acesti ’savanti’, peste 90% din tigani erau metisi si ateisti metisi, aveau tendinta de a contracta casatorii cu alti metisi sau, cu atat mai rau, cu germani ‘integrati’ din punct de vedere rasial.
Importanta studiului rasial este ilustrata si prin faptul ca a permis si teze de doctorat. Eva Justin, asistenta a dr.Richter, a fost interesata mai ales de descendenta tiganilor ‘foarte periculoasa pentru puritatea rasei germane’. Odata cu publicarea tezei sale asupra tarelor copiilor tigani, mii de copii au fost trimisi la Birkenau, unde au avut un destin si o suferinta egalata doar de cea a celor peste 1.500.000 de copii evrei.
Umbla si astazi prin lume furand la drumul mare
In 950 istoricul arab Hamza din Ispahan vorbeste despre monarhul persan Bahram Gur ce si-a incheiat domnia in jurul anului 438. De aici aflam primele marturii despre tigani cunoscuti ca zotti sau luri. Astfel regele Persiei ii va cere suveranului Indiei 12.000 de lautari care ar fi urmat sa distreze auditorii si sa se stabileasca acolo pentru a deveni agricultori si a munci pamantul primind in schimb fiecare, vite, magari si grane.
50 de ani mai tarziu in poemul epic national persan Sah (Cartea Regilor) aflam ca lurii (adica tiganii) au mancat granele si vitele refuzand munca pamantului si au fost drept urmare izgoniti de catre regele Bahram Gur. De atunci legenda spune ca tiganii: “umbla si astazi prin lume, cautand de lucru, intovarasindu-se cu cainii si cu lupii, furand la drumul mare pe timp de zi si de noapte.”
ARTICOLUL NU A FOST FACUT CU INTENTII RASIALE, DOAR AM VRUT SA SCRIU DESPRE ISTORIA MAI PUTIN CUNOSCUTA A TIGANILOR.


Reacții:

2 comentarii:

  1. http://www.petitieonline.com/inlocuirea_denumirii_de_rrom_cu_tiganstop_discriminarii_romanilor

    RăspundețiȘtergere
  2. http://www.petitieonline.com/inlocuirea_denumirii_de_rrom_cu_tiganstop_discriminarii_romanilor

    RăspundețiȘtergere