Produse Domestice

Si barbatii si femeile
au drepturi egale

Am primit o provocare din partea celor de la Kooperativa 2.0 si Blogal Initiative cu ocazia festivalului One World Romania.

Recent am vazut filmul 12 Ani de Sclavie, inspirat din fapte reale si nominalizat de 9 ori la Oscar. Povestea filmului este destul de emotionanta si interesanta, pentru ca este vorba despre un African ce ajunge din greseala, produsul unor albi si devine sclav vreme de 12 ani.
Acum cateva zile am fost la un eveniment organizat la Casa de Cultura Traian Demetrescu, Zer0Discriminare, unde s-a vorbit despre discriminarea oamenilor, in functie de nationalitate, culoare, religie, dar si femeile care sunt discriminate in fata barbatilor, in unele tari precum Afganistanul, femeile au un statut special, simbolizand onoarea, insa ele sunt complet aservita barbatului, lipsita de drepturile elementare, condamnata de precepte religioase habotnice si retrograde, la ignoranta, intuneric si nu rareori ucisa cu pietre in piata publica, pentru niste reale sau inchipuite incalcari ale legii islamice.

La fel cum romancele noastre sunt tratate pe alte meleaguri, in dorinta de a duce un trai mai bun, la fel au venit si in Romania, straini dupa alte meleaguri, mai sarace ca noi, pentru a isi forma o viata mai buna. Cam pe toate posturile de televiziune din Romania s-a vorbit despre filipinezele care au venit sa lucreze ca menajere, insa putina lume stie cu adevarat despre conditiile de munca in care acestea muncesc ne relatandu-se fapte reale. Filipinezii sunt tratati de multe ori mai rau decat romanii nostrii care pleaca la munca in strainatate, luandu-se pasapoartele, nu au zile libere, nu ies din casa de frica sa nu fie descoperite de catre autoritati si sunt tratate precum niste sclave.

Inspectia Muncii, din pacate nu verifica si acest lucru, pentru ca multe filipinezele lucreaza in casele angajatoriilor, ca bone sau menajere. 
Soarta filipinezelor depinde mai mult de norocul fiecareia. O echipa de teatru a documentat, soarta imigrantilor filipinezi.
Reacții:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu