Sfaturi utile pentru un blogger incepator

La fel ca tine cel care citeşti acest articol şi eu sunt începător în ale atmosferei, scriu de aproximativ 3 ani, 2010-2013, din 2013 am luat o pauză cu scrisul pe blog până când în noiembrie 2014 am decis să merg alături de un bun prieten la o întâlnire a comunităţii blogosferice din Craiova.
Am mers alături de Răzvan Damian-Irimescu, la prima mea participare, la un blog meet organizat în Craiova, colegii din blogosfera au fost foarte ospitalieri şi primitori.
După ce am participat la primul meu blog meet, am mai stat puţin pe bară, gândindu-mă dacă mă apuc sau nu iar de blogging şi cu ce blog, pentru că nu mai ştiam de blogul pe care scriu acum dacă mai este valabil în ce stare este, aşa că am decis să îmi fac un alt blog pe care am scris vreme de câteva luni.
Am făcut un blog personal cu numele meu tot pe o platformă gratuită şi am început ca orice începător sau bine ca unul care încearcă să îşi readucă aminte cu ce se mănâncă blogging-ul.

Nu scriu aceste câteva sfaturi, pentru a mă considera un cine ştie ce blogger, dar le scriu pentru că şi eu am fost şi sunt la început de drum în blogosfera şi poate pe unii îi ajută.

1. Conţinutul mai important decât designul. De cele mai multe ori, inclusiv subsemnatul, când m-am apucat să scriu pe blog, primul lucru am stat o zi întreagă să caut un template pentru blog, mă gândeam că este important şi aspectul blogului, însă cred că mult mai important este conţinutul blogului, vorba aia degeaba eşti frumos până deschizi gura, la fel şi în cazul unui blog.

Alege totuşi un aspect plăcut pentru blogul tău, un logo de calitate.
2. Când/Cat este bine să scri pe blog? Pentru început ar fi bine să îţi faci un program şi cel mai important lucru să te ţi de el. Dacă ştii că timpul tău este o problemă setează-ţi 2 zile în care să scrii pe blog, decât să scrii odată 10 articole şi apoi să uiţi că ai blog, cititorii îţi vor simţi lipsa.

3. Dacă ai blog-ul gol nu cere de la alţii backlink. Cere link-uri de la bloguri ce sunt la acelaşi nivel cu tine, deşi cel mai bine ar fi pentru început să te concentrezi pe conţinut.

4. Lasă câştigurile pentru altă dată. Dacă abea ai scris 10 articole, sincer ce câştiguri vrei să ai din ele?

5. Nu teroriza alţi bloggeri sau influenceri să îţi distribuie articolele. Decât să îţi distribuie articolele, mai bine i-ai pune să îţi verifice articolele. Dacă însă ai de gând să îi stressezi cu mailuri la fiecare articol cerându-le să ţi-l promoveze, îţi vei forma o imagine negativă.

6. Nu te bucura de traficul făcut cadou de un alt blogger. Deşi un blogger te ajută, nu te baza doar pe ăsta pentru a îţi creşte blogul. Singurul mod de a îţi ridica blogul este de a scrie articole (conţinut), încercând să o faci din ce în ce mai bine.

7. Ce vrei să scrii pe blog?. Alege tematici pe care le vei aborda, dar şi categorii ale blogului. Dacă ai un blog de fotografie, ar fi stupid să scri despre îngrijirea pisicilor sau despre programare PHP. Alege-ţi nişa pe care vrei să o abordezi. Atunci când simţi că nu îţi mai place sau nu mai vrei să abordezi acea nişă, schimb-o, dar conştient.

8. Prea mult share pe Facebook dăunează. În categoria share la greu pe reţelele de socializare mă aflu şi eu, atunci când scriu un articol distribui pe toate grupurile, lucrul acesta nu este bun, pentru că la un moment dat voi deveni agasant, aşa că reduceţi numărul de distribuiri sau distribuiţi doar articolele care merită să fie promovate.

9. Nu faceţi SPAM pe mail. Dacă utilizatorii nu s-au abonat la blogul tău, NU ÎI STRESSA CU MII DE MESAJE.

10. Titlul captează atenţia. Primul lucru pe care îl prezinţi atunci când distribui un articol pe reţelele de socializare este TITLUL, excepţie fac cele gen BOMBA, ŞOC, NEMAIPOMENIT s. a, chiar dacă şi ele au ţintele lor de oameni, însă tu ai nevoie de cititori de calitate pe blog care să revină.

11. Citeşte ce ai scris decate ori este nevoie să vezi dacă l-ai scris bine. Una din marile noastre greşeli, a bloggerilor care doar ce şi-au făcut un blog şi încep să scrie articole, este acel entuziasm în care ne grăbim să publicăm articolul înainte de a îl revizui, aşa că citeşte şi rescrie articolul până este perfect pentru publicare. Există posibilitatea să mai rămână greşeli şi după, doar nu suntem perfecţi.

12. Ajută alţi blogger-i sau influenceri. Distribuie articolele bune, dă-le like-uri, tweet sau lasă un comentariu. Treptat vei fi altfel observat. Însă ai grijă să nu cazi în latura cealaltă şi să devi pupincurist.

13. Nu fi neam cu Napoleon să îţi deschizi mai mult de un blog simultan. Alege-i un nume care să aibă sens şi construieşte doar un blog. Atunci când consideri că este destul de mare, poţi să începi un alt proiect şi să îţi faci încă un blog. Nu este uşor să ai grijă simultan de mai mult de 3 bloguri, pentru că vei risca să nu faci nimic bun, rupându-te în bucăţi.

14. Participă la evenimente împreună cu alţi bloggeri. Se mai numeşte şi networking. Află la ce evenimente participa bloggerii şi fă-ţi şi tu prezenta pe acolo. Crează conexiuni cu ei, în special cu cei care sunt pe aceeaşi nişă cu tine.

15. Respectaţi cititorii. Dacă ai apucat să le promiţi ceva, gen că vei scrie zi de zi, timp de o lună, nu îi lua de fraieri, ignorând promisiunea făcută.

16. Investeşte în blogging. Pentru început investeşte doar energie şi timp. Cu timpul, dacă îţi permiţi va fi necesară şi investiţia cu bani în blog.

17. Strategia SEO (Search Enegine Optimization). Lucrează la ea, dacă nu te descurci poţi încerca să cauţi aici sfaturi utile pentru Google SEO.

18. Strategie SMO (Search Media Optimization). Dacă mai sus am vorbit de optimizare pentru motoarele de căutare SEO, nu trebuie neglijată nici strategia pentru social media informaţii pe care le puteţi găsi aici.

19. Lucrează zilnic la BLOG. A lucra la el nu înseamnă să scrii zilnic, mai sunt şi alte lucruri de care taskuri să te ocupi.

20. Fi vizibil OnLine şi OffLine. Fi activ în proiecte şi comunităţi online sau chiar face-to-face pentru a îţi asigura vizibilitatea.

21. NU lasa commenturi SPAM altora pe blog.

22. Ai GRIJĂ ca blogul tău să nu devină o colecţie de articole separate. Acolo unde este posibil pune link-uri între articolele tale.

 23. Optimizează blog-ul pentru a păstra cititorii. La capitolul ăsta încă mai am de lucrat, la stilul literar, dar şi la focusarea pe conţinut cât mai utilă.

24. Blogul este o dictatură nu o democraţie. Drepturile în cei implicaţi nu sunt aceleaşi la toţi. TU ai mult mai multe RESPONSABILITĂŢI, dacă ar fi să facem o analiză, blogul este o DICTATURĂ. Atunci când cineva întrece măsura, este datoria TA să intervii.

25. NU te culcă pe ideea că vei trăi din BLOG. Blogging-ul nu este o sursă de venit rapidă, îţi trebuie timp, timp, timp şi multă, multă răbdare până vei ajunge la nivelul în care să trăieşti doar din BLOG, aşa că dacă te apuci de blogging asigură-te că ai resurse financiare. Mulţi se apucă, puţini sunt cei rămân în blogosfera.

26. Alege-ţi o zii în care să faci taskuri administrative. Eu fac operaţiunea curăţenia de Luni, zii în care stau doar de: înlocuirea linkurilor nefuncţionale din articole, backup şi optimizare baza de date, rescriere articole mai vechi, inserare de linkuri în articole (exemplu iei ultimul articol şi vezi în care articol mai vechi ai putea pune link-ul respectiv).

27. Perioadă în care mulţi renunţa la BLOG.

Linia albastră teoretic ar trebui să arate evoluţia blogului, după un an de zile timp în care blogul a fost decedat, a fost 0, nul, motiv pentru care foarte mulţi renunţa la a mai scrie pe blog.
Reacții:

7 comentarii:

 1. Sunt bune sfaturile. Nu stiu de unde le-ai adunat, dar daca le aplici e de bine :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt o combinatie intre ce am invatat de la voi si ce ammai gasit pe motoarele de cautare

   Ștergere
 2. Sunt de acord cu fiecare pas. Eu am avut curaj și cred că ceva succes am. Succes tuturor celor care vor să scrie!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma bucur sa aud ca sfaturile sunt bune si mai mult mă bucur ca ati avut curajul de a rămâne in bransa, mult succes si la cat mai multi utilizatori si multe afisari

   Ștergere
 3. Ai scris foarte multe si-mi place comparatia blogului cu o dictatura. Mai ca-mi vine sa pun muzica inapoi, ca-mi tiuie urechile de atata liniste :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. nuuuuu... chiar daca este liniste pe blog, nu pune muzica la loc:))))...pentru ca pe multi ii deranjeaza cu toate ca au posibilitatea de a o oprii cand deschid o alta pagina porneste din nou si multi sunt cu nervii si renunta la a mai citii blogul...doar o parere acum tu stii cel mai bine ce ai de facut pe blog :P

   Ștergere
 4. Suntem multi la Blog Meet,asa ca de acolo se aduna atatea sfaturi.....

  RăspundețiȘtergere