FOCUS: Oamenii de afaceri analizeaza programul de reducere a salariilor si pensiilor - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

luni, 10 mai 2010

FOCUS: Oamenii de afaceri analizeaza programul de reducere a salariilor si pensiilor

Wall-Street a consultat 14 oameni de afaceri pentru a analiza masurile de reducere a salariilor si pensiilor din perspectiva actorilor din mediul privat. Opiniile lor sunt impartite, dar argumentate pe baza experientelor de management din sectorul privat.





Maria Grapini: Unde sunt principiile de management?

Maria Grapini: Unde sunt principiile de management?


Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriilor Textile, Confectiei si Pielariei (FEPAIUS), considera ca masura reducerii fondului de salarii cu 25% nu se bazeaza pe niciun principiu de management.

“Aceasta masura, ca nu o putem numi solutie, nu se bazeaza pe niciun principiu de management, trebuie facuta o selectie pe criterii profesionale si nu o taiere a salariilor arbitrara si de la un capat la altul. Este o capcana, doar o etapa in strategia unui guvern care nu a stiut niciodata sa comunice si sa gestioneze criza. Tot ce fac prin aceasta masura este sa creeze panica in randul celor afectati, oameni care se gandesc la ce li se va intampla si care nu mai dau randament la locul de munca. Vorbim de luni de zile pana pot fi puse in aplicare aceste masuri”, afirma Maria Grapini.

Basescu si-a exprimat speranta ca o parte din banii care vor fi economisiti prin masurile de scadere a salariilor bugetarilor sa mearga la investitii si la IMM-uri. In context, el le-a recomandat celor de la stat sa-si caute slujbe mai bune in domeniul privat.

“Pe de alta parte, presedintele Basescu nu a spus cum va sprijini IMM-urile sau ce costuri mai au de gand sa mai taie, fapt ce se va intampla in continuare daca nu se iau masuri reale de crestere economica. Suntem intr-un blocaj total. Oamenii din mediul privat au dat in repetate randuri solutii, guvernantii nu au luat nimic in seama. Trebuiau taiate cheltuielile administrative si nu salariile. Au venit la discutiile cu delegatia FMI cu masinile lor scumpe cand intreprinzatorul nu mai stie de unde sa mai reduca cheltuielile cu transportul, cu benzina. Nu au favorizat cu nimic mediul privat, doar au introdus penalitati zilnice de la 5 pana la 15%”, explica Maria Grapini.

Ea se asteapta la o majorare a taxelor, masura la care guvernantii au renuntat in favoarea taierii fondului de salarii si a pensiilor cu 15%.

De asemenea, Maria Grapini afirma ca, in conditiile in care in piata planeaza in continuare incertitudine, oamenii de afaceri din mediul privat nu se vor gandi sa angajeze fosti functionari. “Omul de afaceri nu se gandeste cum sa angajeze, ci cum sa restructureze, cum sa se protejeze sau cum sa iasa din piata. Ne vom trezi cu o noua clasa de someri”, declara Grapini.







 


Sorin Minea: In cazul unui esec, mai avem un singur lucru - sa ne rugam

Sorin Minea: In cazul unui esec, mai avem un singur lucru - sa ne rugam


Sorin Minea, presedintele Romalimenta, a declarat ca prin anuntul privind reducerea cu 25% a fondului de salarii Traian Basescu si-a asumat realizarea acestor obiective de catre Guvern, in cazul unui esec putand astfel sa intervina in schimbarea acestuia.

“Eu refuz sa cred ca Traian Basescu a vrut sa apara in fata publicului pentru a arata ca el este seful. Se stie, toti stim ca asa este. Ce a facut a fost sa garanteze, si-a asumat obligatia realizarii acestor obiective. Astfel incat, in cazul in care acestea esueaza, presedintele poate interveni in schimbarea Guvernului. Presedintele a procedat impecabil, a renuntat la majorarea TVA si a cotei unice si a aruncat pisica in curtea Guvernului si a sindicatelor. De ce a facut-o, aici e intrebarea. Traian Basescu a facut un joc de glezne fantastic, aruncand un zvon in piata. Ca sa lansezi un zvon de piata ca acesta trebuie sa ai in spate o echipa extrem de bine pregatita. La ora actuala exista o distantare intre presedinte si restul clasei politice. Sunt curios cine va plati daca nu se intampla asa. Daca se esueaza mai avem un singur lucru – sa ne rugam”, a declarat Sorin Minea.

Toti bugetarii vor fi afectati de reducerea salariilor cu 25%, iar ajustarea va fi definitiva, pentru a genera in continuare o crestere sustenabila a veniturilor in viitor, a declarat si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

“Consider ca decat sa sufere 22 de milioane, mai bine sufera 200.000. Stim cu totii ca majorarile de salarii in cazul bugetarilor au fost facute sub presiune, exista prea multi bugetari, la fel cum prea multi dintre acestia au venituri mai mari decat cele normale”, a comentat Sorin Minea.

In opinia presedintelui Romalimenta, o parte dintre bugetarii afectati de aceasta masura ar putea fi absorbiti de catre mediul privat, insa exista si cazurile celor “numiti pe criterii politice” care vor esua.




Tudor Comaniciu: Majorarea taxelor ar fi blocat o buna parte din economie

Tudor Comaniciu: Majorarea taxelor ar fi blocat o buna parte din economie


Totodata, Tudor Comaniciu (foto), proprietarul producatorului de lactate Delaco, sustine ca masura scaderii cu 25% a fondului de salarii pentru angajatii din sectorul public este “una dintre putinele decizii corecte”.

“Pentru mediul de afaceri cred ca este o masura foarte corecta. Cheltuielile guvernamentale sunt foarte ridicate. Functionarii care isi vor cauta un loc de munca in mediul privat cred ca vor putea fi absorbiti. Cu totii stim ca orice invat are si dezvat”, spune Comaniciu.

“Sunt ingrijorat de problema pensionarilor, care nu vor putea identifica alte oportunitati de crestere a veniturilor. Cred ca aceasta masura de mentinere in campul muncii a oamenilor este mult mai buna decat trimiterea in somaj a unui numar foarte mare de oameni. In cazul in care, pe langa aceasta masura, Guvernul va identifica si solutii de relansare economica, ne-am putea astepta ca efectele acestei crize sa se diminueze cat mai repede. Decizia de a nu majora TVA si impozitul pe profit este una binevenita pentru ca aceasta ar fi afectat toata populatia Romaniei. In acest fel, s-ar fi blocat o buna parte din economie prin disparitia unor companii care, in momentul de fata, reusesc sa mentina oamenii in campul muncii si, implicit, taxa impozitelor catre bugetul de stat.

Asadar, in cazul in care se vor lua masuri concrete de relansare a economiei, acest lucru depinzand in mare parte doar de Guvern, sper ca aceasta situatie dificila pe care o traversam sa fie cat mai repede redresata”, adauga Wael El Ghadban, director general al Top Brands Distribution.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), a catalogat masura anuntata de presedintele Basescu drept “iresponsabila” si “o crima la adresa poporului roman – bugetari, someri si pensionari”.

“Pana in 1989 poporul roman a fost indatorat si a trait prost. Dupa ’89 au fost facute imprumuturi uriase, nu s-a construit nimic pentru acest popor. Foarte multi oameni s-au saturat de politica murdara, nu sunt suficiente miscarile sindicale. Trebuie sa ne adunam si sa iesim in strada. Este inceputul sfarsitului. Am asistat la un mare joc, ne-au amagit timp de 4-5 zile cu declaratii privind majorarea cotei unice si TVA, acum scaderea de 25% a fondului de salarii. Este inadmisibil. Politicienii se ascund acum ca nu mai au argumente. Consider ca avem in fata un pericol mai mare decat momentul ‘89”, crede Frumosu.





Dan Sucu: Astept si alte decizii care sa incurajeze economia

Dan Sucu: Astept si alte decizii care sa incurajeze economia


Decizia de reducere cu 25% a fondului de salarii pentru bugetari si cu cate 15% a fondului de pensii si a ajutorului de somaj este, in opinia omului de afaceri Dan Sucu, una mai mult decat corecta. “Exista intrebare aici? Sigur ca asta era solutia in fata variantei de crestere a TVA si a cotei unice care ar fi omorat economia”, a declarat, pentru Wall-Street, omul de afaceri.

In opinia acestuia, adaptarea la realitate se poate face doar prin taierea cheltuielilor cu personalul si in sectorul bugetar. “Pentru multi aceasta decizie poate parea una iluzorie, insa majorarea TVA era si mai iluzorie de atat”, a mai explicat seful Mobexpert.

Sucu mai spune ca spera ca acesta sa fie doar un inceput al deciziilor care sa duca la redresarea economiei romanesti. “Este o decizie buna, insa este doar un inceput timid. Astept si alte decizii care sa incurajeze economia”, declara Sucu.

Cat despre recomandarea facuta de presedintele Traian Basescu ca functionarii de la stat sa mearga in sectorul privat, Sucu nu o considera o solutie viabila. “Acum cativa ani cand ma ocupam direct de angajari, am vrut sa iau oameni de la stat, insa nu vorbeam aceeasi limba. E vorba despre mentalitati diferite si despre un ritm de munca la fel de diferit”, a mai spus omul de afaceri.

Eventualele greve sau proteste ale angajatilor din sistemul bugetar ar insemna, in opinia lui Sucu, ca traim intr-o anarhie a statului. “Cu ce drept sa iasa in strada? Cei circa 500.000 de angajati care au fost disponibilizati anul trecut din sectorul privat au iesit in strada?”, mai spune Dan Sucu.





 


Alin Burcea: Decizia trebuia luata la finele lui 2008

Alin Burcea: Decizia trebuia luata la finele lui 2008


In opinia lui Alin Burcea, proprietar al Paralela 45, cel mai mare tour-operator de pe piata locala, decizia reducerii de 25% a fondului de salarii pentru bugetari nu este doar o solutie optima, ci si una care trebuia luata in urma cu un an si jumatate.

“Decizia trebuia luata la finele lui 2008, asa cum au facut ungurii, insa, pentru a iesi Basescu presedinte, anul trecut nu s-a luat nicio decizie anti-sociala si s-a amanat pentru 2010. Daca aceasta masura se lua de acum un an si jumatate, atunci procentul nu ar fi fost atat de mare si reducerea s-ar fi putut face treptat”, a declarat, pentru Wall-Street, Alin Burcea.

Omul de afaceri considera ca principalul vinovat al valorii actuale a salariilor din sectorul de stat este Calin Popescu Tariceanu. “Nu cred ca guvernul Boc este principalul vinovat pentru salariile - exagerat de mari - pe care le iau in prezent bugetarii, ci guvernarea lui Calin Popescu Tariceanu, pentru ca la 1 ianuarie 2009 salariul mediu in sectorul bugetar era cu 20% mai mare decat cel din mediul privat. Adica, cel pe care il platesc chiar eu are salariul mai mare decat mine”, a mai spus omul de afaceri.

Burcea considera ca varianta majorarii TVA si a cotei unice ar fi fost o decizie fatala pentru economia locala. “Aceasta decizie ar fi ingropat definitiv orice urma de revenire a economiei”, mai spune Burcea.

Omul de afaceri mai spune ca aceasta masura reprezinta doar jumatatea drumului catre redresarea economica a Romaniei. “Aceasta decizie ne ia de pe minus si ne aduce pe zero. Pentru a ajunge pe plus, avem insa nevoie de masuri care sa incurajeze consumul. Eu, reprezentand industria turistica, m-am dus cu zeci de astfel de proiecte la Elena Udrea, insa m-am dus bou si m-am intors vaca”, a mai spus Burcea.

Referitor la eventuale iesiri in strada ale functionarilor din sectorul bugetar, Burcea crede ca “nu au motive sa faca asta, doar in cazul in care vor sa avem un circ similar cu cel din Grecia”. “Nu as respinge din start angajarea unui angajat care vine din sectorul de stat, ca doar nu e ciumat. Insa am mari dubii ca ar putea sa se adapteze cu ritmul si volumul de munca de la privat. Daca nu pot tine pasul, sa se duca acasa si sa astepte pensia”, a mai spus Burcea.




 


Daniel Guzu, Duraziv: Specialistii guvernamentali ar trebui sa ia masuri pe termen mediu

Daniel Guzu, Duraziv: Specialistii guvernamentali ar trebui sa ia masuri pe termen mediu


Daniel Guzu, actionarul majoritar al producatorului de materiale de constructii Duraziv si unul din cei mai apreciati antreprenori de pe piata locala, considera ca indiferent de deciziile fiscale si economice pe care le vor lua autoritatile, mediul de afaceri are nevoie de o strategie pe 2-3 ani, astfel incat sa nu mai fie doborat de impredictibilitate.

“Nu sunt un specialist in macroeconomie, insa mai periculos decat orice masura este fenomenul de psihoza generat de lipsa de precizie a guvernului. Specialistii guvernamentali ar trebui sa ia un plan de masuri pe termen mediu (2-3 ani) pe care sa il comunice clar, astfel incat populatia sa stie la ce sa se astepte si sa stie cum sa isi calculeze si sa isi administreze bugetul. Faptul ca astazi se ia o masura si maine se revine asupra ei genereaza panica si implicit inghetarea consumului”, spune Daniel Guzu (foto).
Anuntul presedintelui Basescu, privind scaderea fondului de salarii in sistemul bugetar, coroborat cu diminuare pensiilor si a ajutoarelor de somaj, ar putea duce la blocarea pietei, asa cum s-a intamplat in privinta zvonurilor privind majorea TVA si a cotei unice.

“Pot sa va spun ca dupa ce s-a anuntat masura de marire a taxelor piata s-a blocat, pe motiv ca nu exista o siguranta pentru ziua de maine. Toata lumea este in starea de asteptare, iar starea asta ne va <> mai mult decat orice marire de taxe sau micsorare de salarii”, adauga Guzu.

“Este o decizie surprinzatoare, dar sanatoasa. A fost ales raul cel mai mic. Orice decizie de crestere a fiscalitatii ar fi avut efecte dezastruoase pentru economie si ar fi adancit dezechilibrele create de un aparat bugetar supraincarcat, ineficient si costisitor", apreciaza Andrei Sulyok, directorul general al producatorului de materiale de constructii Lindab Romania.

Avand in vedere necesitatea urgenta de a reduce drastic cheltuielile, probabil ca orice masuri luate ar fi fost foarte nepopulare, spune Christian Morath, directorul general al producatorului de placi ceramice Lasselsberger Romania. “Pentru noi ar fi fost important daca aceste masuri ar fi contribuit la reactivarea pietei si a consumului”.







Coman ING Asigurari de Viata: Un test de maturitate pentru societata romaneasca

Coman ING Asigurari de Viata: Un test de maturitate pentru societata romaneasca


Cornelia Aurelia Coman, CEO ING Asigurari de Viata, considera ca masurile anuntate sunt dificile, insa daca ar fi avut loc majorari ale TVA si ale cotei unice, acestea ar fi avut un impact mult mai grav asupra economiei romanesti.

„Este greu, in aceasta situatie, sa vorbim despre a prefera o solutie sau o alta. As spune, mai degraba, ca a fost vorba despre a alege raul mai mic dintre doua masuri extrem de dificile. Totusi, consider ca majorarea TVA si a cotei unice, in paralel, ar fi avut un impact extrem de dureros si mai generalizat asupra economiei, creand derapaje economice mai mari”, spune Cornelia Coman.

Totodata, managerul crede ca luarea unor masuri de eficientizare a sectorului public, cum sunt scaderea veniturilor bugetarilor si a cuantumului ajutorului de somaj, sunt firesti si pot fi asimilate si cu un gest de solidaritate cu mediul privat, care si-a asumat demersuri similare inca din 2009, pe fondul crizei economice.

„Este important insa ca aceste masuri sa fie implementate in mod responsabil, in sensul ca scaderea fondului de salarii cu 25% trebuie privita mai degraba ca o restructurare a institutiilor publice decat ca o scadere efectiva a salariilor celor care lucreaza la stat”, adauga Coman.

Important este, in ceea ce priveste masurile anuntate de presedintele tarii, in opinia Corneliei Coman si felul in care va reactiona societatea romaneasca.

„Ramane de vazut in ce masura aceste actiuni vor contribui la relansarea economiei romanesti si, desi sunt dureroase, cred ca sunt un test de maturitate pentru intreaga societate romaneasca”, a concluzionat Cornelia Coman.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages