Tot ce trebuie sa stii despre asigurarea obligatorie a locuintelor - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

vineri, 16 iulie 2010

Tot ce trebuie sa stii despre asigurarea obligatorie a locuintelor

Desi pesimisti – doar 10% din case vor fi asigurate pana la finele anului, potrivit estimarilor, asiguratorii au inceput procesul de emitere a politelor obligatorii.

Legea va fi ajustata din mers
Contextul in care asigurarile pentru locuinte devin obligatorii: semnarea recenta a contractului de reasigurare de catre Pool de Asigurare Importiva Dezastrelor Naturale (PAID) si a inundatiilor care au produs daune majore romanilor.

„Ultimii ani au demonstrat ca Romania nu este ferita de consecintele schimbarilor climaterice. Este evident faptul ca evenimentele de tipul inundatiilor pot genera probleme sociale, iar finantarea pierderilor este dificil de realizat din resurse publice, mai ales in contextul existentei unor constrangeri bugetare. Singurul sistem viabil pentru a face fata unor asemenea dezastre este sistemul asigurarilor, care are capacitatea de a dispersa riscurile prin intermediul reasigurarii”, a declarat Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) .

In ceea ce priveste contractul de reasigurare, legea prevedea ca acesta va fi platit printr-un imprumut pe care PAID urma sa il primeasca de la Ministerul de Finante, dar membrii Poolu-lui au decis sa nu apeleze la ajutorul statului.

Dupa mai multe amanari a inceperii procesului de emitere a politelor, si la 8 ani de la prima initiativa legislativa care prevedea asigurarea obligatorie a tuturor proprietatilor cu destinatie locativa din Romania, asiguratorii membri PAID si-au inceput activitatea.

Cu toate acestea, legea 260/2008 care reglementeaza asigurarea obligatorie a locuintelor asteapta sprijinul Parlamentului Romaniei pentru aprobarea modificarilor necesare esentiale activitatii Pool-ului.

„In acest moment, in Parlamentul Romaniei exista un pachet de modificari la legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor (cele 3 riscuri acoperite de politele PAD n.red.), a carui aprobare speram sa se produca imediat dupa vacanta parlamentara”, a declarat presedintele PAID, Marius Bulugea (foto).

Un alt element deosebit de important, fara de care activitatea PAID va fi destul de mult ingreunata, este baza de date care cuprinde toate locuintele din Romania. Este foarte important in acest sens sprijinul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), care trebuie sa emita norme in acest sens, dupa cum au spus oficialii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

O alta modificare a legii tine de modalitatea de plata a despagubirilor, avand in vedere ca primele de asigurare, in integralitatea lor, se vireaza PAID-ului si nu sunt retinute de asiguratori. Astfel, acestia nu pot sa plateasca despagubiri din moment ce nu retin nimic din prima de asigurare.

„Neexistand rezerva de dauna, PAID-ul va trebui sa faca plata daunelor si nu asiguratorii individuali membrii ai Pool-ului, care va prelua dosarul de dauna si va efectua plata”, a mai explicat Bulugea.

De asemenea, este important pentru Pool si sistemul informatic, care a devenit functional si poate fi utilizat pentru emiterea electronica a politelor de catre toate cele 13 companii actionare ale PAID.

 Importanta politelor facultative


De la data emiterii primei polite obligatorii a locuintei, toti proprietarii din Romania sunt obligati ca, intr-o perioada de sase luni, sa incheie o asigurare obligatorie a locuintelor. Politele PAD pot fi cumparate de la agentiile celor 13 membri PAID: Groupama, Astra, Paltinum, Uniqa, City Insurance, Certasig, Ardaf, Generali, Carpatica Asigurari, RBC Asigurari – Reasigurari, Euroins, Grawe Romania si Credit Europe Asigurari.

Potrivit legii, dupa aceasta perioada, proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 de lei, care este aplicata de Primarie. Politele PAD asigura trei riscuri catastrofice: de cutremur, alunecari de teren si inundatii.

Prima anuala obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).

Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B. Din numarul total de 8,5 milioane proprietati cu destinatia de locuinta, 65% sunt de tip A, iar restul de tip B, au detaliat oficialii PAID.

Angela Toncescu (foto) a mai atras atentia ca asigurarea obligatorie a locuintelor va acoperi doar o mica parte din valoarea totala a unei locuinte, respectiv 10.000 sau 20.000 de euro.”Aceasta lege este una cu un puternic caracter social, al carei scop este sa ofere un minim ajutor in caz de dezastru. Sumele pe care cei asigurati le vor primi, vor putea fi folosite pentru reparatii la locuintele afectate sau reconstructia acestora, acolo unde va fi cazul. Dar, pentru o protectie corespunzatoare, aceasta polita obligatorie ar trebui suplimentata cu una facultativa, care poate acoperi diferenta dintre cei 10.000 sau cei 20.000 de euro si valoarea reala a unei locuinte”, a mai precizat Toncescu.

Ea a adaugat ca populatia trebuie sa inteleaga ca politele PAD, de asigurare obligatorie a locuintelor, nu reprezinta o taxa, ci un instrument de protectie financiara minima in cazul unui dezastru.

Pentru o locuinta in valoare de 40.000 de euro, inmultit cu o cotatie medie de prima de 0,12%, rezulta 48 de euro, care la un curs leu/euro de 4,2 lei rezulta o prima de 201,6 lei pe an la o asigurare facultativa. Suma impartita la 0,8 lei (pretul unei franzele), rezulta 252 franzele.

Conform ultimelor statistici, din cele 8,3 milioane de locuinte din Romania, numai 24% sunt asigurate printr-o polita facultativa. Proprietarii de locuinte care au la in prezent o polita facultativa, sunt obligati conform legii ca la data expirarii acesteia sa achizitioneze o asigurare obligatorie.


Cate locuinte vor fi asigurate pana la finele anului

  In acest context, PAID estimeaza ca gradul de acoperire a asigurarii obligatorii a locuintelor va fi de circa 10% (intre 800.000- 1 milion de locuinte asigurate) pana la finalul lui 2010, din cele 8,3 milioane de proprietati cu destinatia de locuinte din Romania, potrivit lui Marius Bulugea.

"Estimam ca aproximativ 20% dintre locuintele din Romania vor avea o asigurare obligatorie de locuinte in primul an de functionare al PAID", a mentionat Bulugea.

Presedintele PAID a mentionat ca, pentru cei 20% de proprietari asigurati, expunerea in reasigurare va fi de circa 25 de miliarde euro, fara sa mentioneze valoarea primei de reasigurare, insa pe masura ce ponderea locuintelor asigurate creste, va fi luata in calcul suplimentarea programului de reasigurare.

Presedintele PAID a mai spus ca in sistemul electronic al PAID sunt peste 10% din numarul total de locuinte, iar daca se pastreaza ritmul, se va ajunge la o pondere de 60-70% intr-un an.


Prima polita PAD

Prima polita de asigurare obligatorie a locuintei a fost emisa de Generali Asigurari, asigurat fiind Mihai Capra (foto), secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, prezent la conferinta de presa de lansare a PAD – polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale.

„Sunt foarte multumit ca aceasta lege a devenit operationala in conditiile in care Romania a fost greu incercata de inundatii in ultima vreme. Din punctul de vedere al MAI, aceasta elge are si o puternica componenta sociala, iar faptul ca ne-am orientat spre aceste 3 riscuri a fost pentru ca pagubele cauzate de acestea au fost foarte mari in ultimii ani”, a completat secretarul de stat, adaugand ca singurele locuinte care nu vor fi asigurate vor fi cele incadrate in categoria cu risc seismic crescut (cladirile cu bulina rosie n.red.).


Ce se intampla cu cei care nu-si permit nici macar polita obligatorie

 

Legea prevede ca pentru persoanele asistate social, costurile cu prima de asigurare obligatorie a locuintei sa fie suportate de catre stat prin primariile care au acele locuinte defavorizate social in subordine.

„Este o problema dificila a bugetelor locale si este greu de spus daca vor fi fonduri pentru cei asistati social. Totusi, avand in vedere ca vorbim de o suma foarte mica pe care proprietarul nu poate sa o plateasca neavand venituri, primele vor trebui platite de catre Primarie. Primaria face o lista, o transmite la PAID, care emite politele si astepta sa fie platite primele de Primarie, urmand ca Pool-ul sa transmita politele catre aceasta care le va distribui asistatilor sociali. Este foarte greu sa va spunem daca exista bani in aceste bugete locale pentru aceste polite pentru ca vorbim despre primarii pe care nu le putem chestiona in calitate de asiguratori”, a mai declarat presedintele PAID.

Marius Bulugea a spus ca nu asteapta mai mult de 10-20 de polite care sa fie suportate de stat din fiecare localitate. Totusi, pana la aceasta data nimeni nu are o evidenta clara a persoanelor care vor trebui ajutate de stat prin plata primei de asigurare obligatorie a locuintei.

Plata despagubirilor in cazul unei polite PAD se va face in 10-15 zile de la transmiterea dosarului de dauna cu documentatia completa.

 Scurt istoric al legii asigurarii obligatorie a locuintelor

 Anul 2010 este cel de-al optulea an de la emiterea primului proiect de lege cu privire la asigurarea obligatorie a locuintelor. Primul proiect de lege, din 2002, prevedea constituirea unui asigurator de stat care sa administreze riscurile de catastrofa.

Ulterior, s-a renuntat la aceasta solutie, iar legea aflata astazi in vigoare se poate aplica prin eforturile financiare realizate de cele 13 companii private actionarii PAID, care au inteles importanta si caracterul social al Legii 260/2008.

Inundatiile puternice din ultima luna au determinat PAID sa demareze activitatea de emitere a politelor, chiar daca pachetul de modificari la Legea 260/2008 nu a iesit inca din Parlament.

In acest sens, in noiembrie 2009, companiile Groupama, Astra, Paltinum, Uniqa, City Insurance, Certasig, Ardaf, Generali, Carpatica Asigurari, RBC Asigurari – Reasigurari, Euroins, Grawe Romania si Credit Europe Asigurari –Reasigurari au infiintat PAID.

In perioada februarie 2005 – mai 2007, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) au colaborat pentru a elabora proiectul legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor.

La finele lunii august 2007, guvernul a aprobat proiectul de lege, care a fost elaborat cu larga participare a reprezentantilor societatilor de asigurari generale care desfasoara activitate in Romania.

De asemenea, au fost consultate Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR), structura reprezentativa a asociatiilor de proprietari, structurile asociative ale administratiei publice locale, societati de asigurare care nu sunt membre ale UNSAR, Uniunea Nationala a Brokerilor de Asigurari din Romania (UNSICAR) si, nu in ultimul rand Banca Mondiala (BM) si brokerii internationali de reasigurare.

In perioada septembrie – decembrie 2007, proiectul de lege a trecut prin comisiile parlamentare de specialitate si prin Senat. Apoi, pana in octombrie 2008, proiectul legii a fost dezbatut de Comisiile si de plenul Camerei Deputatilor. De abia in noiembrie 2008, legea a fost aprobata de Parlament si promulgata.

In termenul stabilit prin lege, CSA a elaborat la randul sau normele privind autorizarea asiguratorilor pentru incheierea asigurarii obligatorii a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor, privind constatarea, evaluarea si lichidarea daunelor la asigurarea obligatorie a locuintelor si privind Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages