Case pentru tineri la Electroputere, MAT şi Tufon - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

joi, 4 noiembrie 2010

Case pentru tineri la Electroputere, MAT şi Tufon

Hale industriale de zeci de hectare ar putea ajunge garsoniere pentru tineri, dacă noul proiect de lege a locuinţei va fi adoptat. Agenţiile imobiliare sunt de părere că avantajele sunt doar teoretice, în timp ce proprietarii halelor nu ar zice nu unor astfel de afaceri. 

Proiectul noii legi a locuinţei, realizat de specialiştii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), aduce schimbări interesante în domeniu. Una dintre prevederi obligă autorităţile locale să identifice clădirile publice situate în centrul marilor oraşe şi lăsate în paragină şi să le transforme în locuinţe sociale. 
Specialiştii MDRT explică decizia în felul următor: „Se construiesc blocuri la marginea oraşelor, unde se cheltuiesc sume foarte mari pentru utilităţi. Aşa se face că, în final, lucrarea ajunge să coste mult mai mult decât dacă ai amenaja o casă gata construită. În majoritatea oraşelor există clădiri publice părăsite, care ar putea fi reamenajate şi date în folosinţă cu costuri mult mai mici decât dacă ai ridica un bloc de la zero“. 
Tot actualul proiect de lege elimină obligaţia constructorilor de a amenaja apartamente cu o suprafaţă de cel puţin 37 de metri pătraţi. Din cauză că apartamentele sunt prea mari, chiriaşii ajung să nu-şi mai poată plăti datoriile, iar imobilele devin nerentabile. Chiar şi clădirile industriale ar putea deveni locuinţe. 
„Investind puţin şi rentabil, aceste imobile - multe dintre ele părăsite - ar putea fi compartimentate în garsoniere pentru tineri, iar banii ar putea fi recuperaţi prin perceperea unei chirii. În Franţa şi în Marea Britanie (docurile din Londra) s-au amenajat astfel de locuinţe, unele dintre ele devenind, în timp, printre cele mai scumpe case din oraşele respective“, mai susţin specialiştii MDRT. 
„UE nu dă bani pentru construirea de la zero a unor locuinţe, dar pentru renovarea de clădiri şi transformarea lor în imobile sociale se pot obţine fonduri europene“. Administraţiile locale vor putea construi locuinţe sociale în parteneriat public-privat, iar altă prevedere spune că administraţiile locale vor avea drept de preempţiune asupra locuinţelor executate silit din cauza datoriilor la întreţinere. Aceste case ar putea fi apoi utilizate doar ca locuinţe sociale. 

Mall şi garsoniere în curtea Electroputere

Reprezentanţii agenţiilor imobiliare spun însă că proiectul noii legi aduce doar avantaje teoretice. 
„Majoritatea spaţiilor industriale din Craiova au ajuns acum în proprietate privată. Dacă piaţa valida transformarea lor în locuinţe, proprietarii ar fi recurs la aceste strategii. Le schimbau destinaţia şi le transformau în locuinţe. Sunt multe inconveniente, cum ar fi zgomotul, noxele sau traficul de maşini grele. Multe dintre aceste hale au o vechime de 40-50 de ani. Probabil că recondiţionarea lor ar costa mai mult decât construirea unor locuinţe noi“, a spus Cristian Clenciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI). 
Noii investitori din Bănie consideră însă că spaţiile industriale preluate de la stat pot fi ajustate, deoarece activităţile curente nu acoperă în întregime locaţiile. Electroputere Craiova nu are nevoie decât de 30 de hectare din cele 62 pe care le-a moştenit de la stat. 
„Restul pot ajunge spaţii comerciale sau rezidenţiale. Noi nu avem nevoie de atâta spaţiu pentru activitatea curentă. În plus, noi nu suntem dezvoltatori imobiliari sau retaileri. Vindem celor care vor să facă acest lucru“, a spus Adrian Dumitriu, directorul general al Electroputere. Societatea vinde belgienilor de la Bel Rom două hale, pe care va fi dezvoltat un mall - Electroputere Shopping Center. Adrian Dumitriu spune că zona adiacentă poate deveni rezidenţială. 
„Noi ne puteam retrage cu activitatea spre strada Caracal, astfel că zona dinspre Calea Bucureşti poate deveni rezidenţială şi de comerţ. Depinde foarte mult şi de viziunea primăriei în acest sens“, a mai spus Dumitriu. Vizavi de Electroputere, MAT Craiova - fabrica de maşini agricole, vinde active de zece milioane de euro pentru a-şi finanţa cheltuielile de retehnologizare. Acestea constau în 11 hectare de teren şi jumătate dintr-o hală industrială cu deschidere mare stradală. Altă platformă industrială nevalorificată este cea a Tufon SA - fosta turnătorie din zona Ford. Aici există un pavilion administrativ şi hale şi terenuri întinse pe nouă hectare. 


sursa:gds.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages