Istoria Balsului - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

duminică, 6 februarie 2011

Istoria Balsului

Geografie



OraÅŸul BalÅŸ este situat în partea de vest a judeÅ£ului Olt, la est de Craiova ÅŸi este străbătut de la Est la Vest de Drumul European E70. Prin oraÅŸul BalÅŸ trece calea ferată Craiova-Slatina-PiteÅŸti-BucureÅŸti.
Amplasat de o parte ÅŸi de alta a cursului mijlociu al râului OlteÅ£, important afluent al Oltului, ce îl segmentează în două părÅ£i egale. OraÅŸul se învecinează la est cu comunele BobiceÅŸti ÅŸi Birza, la vest cu judeÅ£ul Dolj, la nord cu comuna Oboga ÅŸi la sud cu comuna Voineasa.


Istorie


Urme de civilizaÅ£ie din cele mai vechi timpuri. Ca prime atestări documentare există un hrisov al lui Petre Voievod, în anul 1564, care dă în stăpânire boierului Oprea o parte din moÅŸia BalÅŸului, iar mai tarziu Mihai Viteazul Ã®ntăreÅŸte dreptul de proprietate căpitanilor săi, FraÅ£ii BuzeÅŸti asupra moÅŸiei Corbeni, componentă a localităţii BalÅŸ.
Datorită aÅŸezării la răscrucea celor două mari târguri, Craiova ÅŸi Slatina, BalÅŸul a devenit un loc de popas, de schimburi de produse, polarizând în jurul său toate aÅŸezările rurale de pe valea OlteÅ£ului de la comuna Iancu Jianu până la comuna Dobrun.
Aşa se face că, într-o perioadă relativ scurtă, apar diverse edificii economice, bancare, ateliere meşteşugăreşti, o reţea de prăvălii.
Cu timpul, Balşul ajunge un centru administrativ cu instiţutii administrativ-legislative corespunzătoare timpului, devenind plasă, cu o judecatorie, o tipografie, cu mori, o presă de ulei, o fabrică de spirt, trei bănci (de scont, de credit şi agricolă).
ÃŽn 1921 devine comună urbană iar între 1954 ÅŸi 1968 BalÅŸul a fost reÅŸedinÅ£a Raionului BalÅŸ.


Demografie


Ritmul de creÅŸtere al populaÅ£iei a fost relativ mic, aproximativ 1700 de persoane la 10 ani. ÃŽn anul 1864 BalÅŸul număra 1700 de locuitori. ÃŽn anul 1884 număra 2500 de locuitori. ÃŽn anul 1921 BalÅŸul avea 5000 de locuitori. ÃŽn anul 1938 număra 5300 de locuitori. ÃŽn anul 1948 BalÅŸul număra 6128 de locuitori.
ÃŽn anul 2002, oraÅŸul BalÅŸ avea o populaÅ£ie de 21.271 locuitori. [1]
EvoluÅ£ia populaÅ£iei la recensăminte: 


Turism


OraÅŸul BalÅŸ beneficiază de o amplasare geografică ce facilitează turismul. Cuprinde un obiectiv turistic la Pădurea Sarului cu o capacitate de 60 de locuri, având un popas ÅŸi un restaurant. ÃŽn partea de sud-vest, la poalele colinei MâineÅŸti, se găseÅŸte o mănăstire cu acelaÅŸi nume, Mănăstirea MâineÅŸti.


Personalitati

Personalităţi mai însemnate care s-au ridicat din oraÅŸul BalÅŸ au fost: Petre Pandrea ÅŸi Mihail DrumeÅŸ.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages