Istoria Balsului - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

duminică, 6 februarie 2011

Istoria Balsului

GeografieOraşul Balş este situat în partea de vest a judeţului Olt, la est de Craiova şi este străbătut de la Est la Vest de Drumul European E70. Prin oraşul Balş trece calea ferată Craiova-Slatina-Piteşti-Bucureşti.
Amplasat de o parte şi de alta a cursului mijlociu al râului Olteţ, important afluent al Oltului, ce îl segmentează în două părţi egale. Oraşul se învecinează la est cu comunele Bobiceşti şi Birza, la vest cu judeţul Dolj, la nord cu comuna Oboga şi la sud cu comuna Voineasa.


Istorie


Urme de civilizaţie din cele mai vechi timpuri. Ca prime atestări documentare există un hrisov al lui Petre Voievod, în anul 1564, care dă în stăpânire boierului Oprea o parte din moşia Balşului, iar mai tarziu Mihai Viteazul întăreşte dreptul de proprietate căpitanilor săi, Fraţii Buzeşti asupra moşiei Corbeni, componentă a localităţii Balş.
Datorită aşezării la răscrucea celor două mari târguri, Craiova şi Slatina, Balşul a devenit un loc de popas, de schimburi de produse, polarizând în jurul său toate aşezările rurale de pe valea Olteţului de la comuna Iancu Jianu până la comuna Dobrun.
Aşa se face că, într-o perioadă relativ scurtă, apar diverse edificii economice, bancare, ateliere meşteşugăreşti, o reţea de prăvălii.
Cu timpul, Balşul ajunge un centru administrativ cu instiţutii administrativ-legislative corespunzătoare timpului, devenind plasă, cu o judecatorie, o tipografie, cu mori, o presă de ulei, o fabrică de spirt, trei bănci (de scont, de credit şi agricolă).
În 1921 devine comună urbană iar între 1954 şi 1968 Balşul a fost reşedinţa Raionului Balş.


Demografie


Ritmul de creştere al populaţiei a fost relativ mic, aproximativ 1700 de persoane la 10 ani. În anul 1864 Balşul număra 1700 de locuitori. În anul 1884 număra 2500 de locuitori. În anul 1921 Balşul avea 5000 de locuitori. În anul 1938 număra 5300 de locuitori. În anul 1948 Balşul număra 6128 de locuitori.
În anul 2002, oraşul Balş avea o populaţie de 21.271 locuitori. [1]
Evoluţia populaţiei la recensăminte: 


Turism


Oraşul Balş beneficiază de o amplasare geografică ce facilitează turismul. Cuprinde un obiectiv turistic la Pădurea Sarului cu o capacitate de 60 de locuri, având un popas şi un restaurant. În partea de sud-vest, la poalele colinei Mâineşti, se găseşte o mănăstire cu acelaşi nume, Mănăstirea Mâineşti.


Personalitati

Personalităţi mai însemnate care s-au ridicat din oraşul Balş au fost: Petre Pandrea şi Mihail Drumeş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages