Transcrierea declaraţiei de presă acordată de preşedintele PNL, Crin Antonescu, la finalul şedinţei grupurilor parlamentare reunite ale USL
Jurnalist: Cum comentaţi declaraţiile făcute de Traian Băsescu în Parlament, care le-a spus parlamentarilor că nu a venit decât pentru a discuta revizuirea Constituţiei şi nu a vorbit nimic de reorganizarea teritorială?
Crin Antonescu: Aşa se pare. Nu comentez. Vă las pe dumneavoastră să comentaţi, dumneavoastră sunteţi comentatori.
Jurnalist: Aveţi cumva păreri de rău că n-aţi participat la discurs?
Crin Antonescu: Eu despre acest domn mi-am spus în repetate rânduri părerea. Mi-am spus-o serios, mi-am spus-o academic, mi-am spus-o plastic, mi-am spus-o în termeni de pamflet, aia este părerea mea, şi nimic din ceea ce s-a întâmplat astăzi n-a schimbat părerea mea. Vă las pe dumneavoastră să comentaţi. A dispărut regionalizarea.
Jurnalist: A fost în faţa unui Parlament aproape gol. Ce greutate mai are preşedintele?
Crin Antonescu: Nu e prima dată. A fost în faţa a ceea ce înţelege domnia sa prin Parlament. A fost în faţa acestei mari adunări naţionale pe care o constituie în mod ilegitim PDL-ul şi transfugii.
Jurnalist: Faptul că a renunţat la ideea reorganizării ce vă spune?
Crin Antonescu: Păi ce să îmi spună? Că e o înfrângere politică majoră şi eu cred că este un semn bun faptul că totuşi în societatea românească şi în politica românească există resurse şi forţe de rezistenţă faţă de toate aberaţiile care îi trec prin cap unui om care nu mai are niciun fel de limită.
Eu n-aş trimite decât la argumentele pe care UDMR-ul le-a adus şi care coincid în bună măsură cu ale noastre, argumente care arată de ce nu se poate face într-o săptămână o asemenea mişcare politică. E clar că preşedintele n-a avut decât motive pur electorale şi este foarte bine că nu a fost dată o ţară peste cap, din interesele electorale ale unui singur om.
Jurnalist: După ultima rundă de consultări de la Cotroceni au rezultat nişte declaraţii foarte dure, din partea domnului preşedinte Traian Băsescu, din partea Opoziţiei. Se poate spune..
Crin Antonescu: Nu. Nu. Staţi puţin. Să nu facem nişte confuzii. Eu am văzut la mulţi dintre colegii dumneavoastră titluri pe care cred că le-au pus ca să nu mai muncească, le-au scos de la raft: „Circ la Cotroceni", „Scandal la Cotroceni". Poate spune cineva în ce a constat circul? Întâlnirea mea şi a lui Victor Ponta de la Cotroceni, cu Traian Băsescu, a fost una, cum să vă spun, exemplară, de dat la BBC. Nu s-a folosit niciun cuvânt mai colorat, s-au spus lucrurile, cred, în termenii cei mai cuviincioşi şi de-o parte şi de alta. Nu văd în ce a constat circul. Doar aşa că există o placă pe care, hai să o punem, de câte ori sunt consultări, în ceea ce îi priveşte pe unii colegi de-ai dumneavoastră.
După ce am plecat de acolo noi am făcut nişte declaraţii foarte echilibrate în care ne-am prezentat încă o dată propunerile cu care veniserăm, au existat întradevăr nişte declaraţii nepotrivite ale preşedintelui, în care ne-a insultat pe noi ca lideri politici, dar asta s-a întâmplat numai de partea domniei sale, nu şi de partea noastră, şi dacă nu reuşiţi să ne deosebiţi, e grav.
Jurnalist: Domule preşedinte, Traian Băsescu, spunea în Parlament, printre altele şi că aţi face o greşeală, parlamentarii, dacă nu aţi accepta limitarea imunităţii. Sunteţi şi senator.
Crin Antonescu: Asta e o discuţie care are conotaţii foarte serioase. Există în sensul acesta o jurisprudenţă constituţională, o experienţă europeană. E o discuţie care trebuie făcută de principiu, nu pe un heirup populist, nu pe îndemnurile domnului preşedinte Băsescu, şi sigur că până la urmă Constituţia se discută în Parlament, ca şi organizare administrativ-teritorială, este chiar răspunsul pe care domnul preşedinte, nu altcineva, l-a dat la întrebarea pe care i-am pus-o clar, la Cotroceni, v-aduceţi aminte că l-am întrebat: „Până la urmă cine modifică Constituţia şi cine discută reorganizarea teritorială" şi a răspuns cu un singur cuvânt, a răspuns corect: „Parlamentul". Deci asta e problema Parlamentului şi ea se va discuta în tihnă coerent pentru o durată lungă, după principii de drept, după considerente politice, nu aşa pe picior şi nu când şi cum vrea preşedintele Băsescu.
Jurnalist: Până la urmă mai există vreo punte de dialog între Opoziţie şi preşedintele Traian Băsescu?
Crin Antonescu: Aşa cum a reacţionat preşedintele la efortul nostru de a stabili totuşi o astfel de punte, cred că nu, şi, de altfel, noi nu am fost astăzi prezenţi în Parlament, pentru că socotim definitiv că acest preşedinte nu mai are ce să ne spună.
sursa: pnl.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu