Samir îşi adună carderii în arest - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

joi, 10 iunie 2010

Samir îşi adună carderii în arest

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Craiova au cerut din nou, miercuri noapte, arestarea preventivă a lui Samir Sprînceană şi a celorlalţi trei tineri cercetaţi într-un dosar privind fraude cu cărţi de credit, de data aceasta în calitate de inculpaţi. De asemenea, în urma mai multor percheziţii organizate miercuri dimineaţă în Craiova, Bucureşti şi Drobeta Turnu Severin de către oamenii legii, au fost reţinute alte patru persoane care făceau parte din grupul infracţional coordonat de Samir, şi în cazul lor fiind făcute propuneri de arestare preventivă.

Samir Sprînceană, Ovidiu Doran şi Bogdan Niţulescu au fost reţinuţi de ofiţerii BCCO Craiova pe 1 iunie, înainte să iasă din ţară pe la Cenad. Aceştia au fost aduşi la Craiova încătuşaţi, fiind suspectaţi că se ocupă cu clonarea de carduri bancare. A doua zi au fost prezentaţi la Tribunalul Dolj în calitate de învinuiţi, împreună cu Claudiu Bălan, însă judecătorii au emis mandate de arestare preventivă pentru nouă zile numai pentru Samir şi Doran. Ulterior, Curtea de Apel Craiova a admis recursul formulat de procurori şi a dispus arestarea preventivă pentru toţi cei patru învinuiţi. Miercuri noapte, înainte să le expire mandatele celor patru, procurorii DIICOT au obţinut din nou arestarea lor preventivă şi, în plus, au adus lângă ei în arest alţi membri ai grupului de carderi.

Samir şi-a vândut maşina ca să cumpere aparatură skimming

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Craiova au început cercetările în acest caz în februarie, când s-a sesizat faptul că în Craiova îşi desfăşura activitatea un grup infracţional organizat care se ocupa cu montarea pe bancomate din Germania, Franţa şi Italia de dispozitive „skimmer“ pentru a copia date de carduri bancare. Cu datele respective erau clonate cardurile originale, iar banii obţinuţi prin retrageri frauduloase erau folosiţi de membrii grupării ca să-şi cumpere case şi maşini de lux în ţară.
Liderul grupului a fost identificat ca fiind Samir Sprînceană, care acţiona împreună cu Marius Tudoran (arestat în străinătate pentru infracţiuni similare), dar şi cu sprijinul lui Doran şi al altor două persoane neidentificate până acum. Aparatura de „skimming“ folosită de membrii grupului fusese achiziţionată de la doi bucureşteni.
După ce în primăvara acestui an autorităţile italiene au arestat în provincia Bari două „săgeţi“, una fiind nepotul lui Samir, Ovidiu Doran, dar şi după o seamă de neînţelegeri privind împărţirea banilor, Samir a încept să caute alţi furnizori de aparatură, ocazie cu care a cunoscut alt bucureştean. Ulterior, Samir Sprînceană s-a întâlnit cu acesta ca să îi vândă o maşină, iar cu banii obţinuţi să cumpere aparatură de skimming performantă. Pentru asta, bucureşteanul l-a pus în legătură pe Samir Sprînceană cu Aurel Toma, Victor Udilă şi Constantin Solcanu.

Plecase să recupereze aparatura când a fost reţinut

Din ancheta desfăşurată în acest caz, oamenii legii au aflat că, la sfârşitul lunii mai, Doran şi cealaltă „săgeată“ au fost eliberaţi de autorităţile italiene şi au revenit imediat în ţară. Atunci, Samir Sprînceană a încercat să recupereze ce se mai putea din aparatura care nu fusese confiscată de autorităţile italiene de la „săgeţi“. A căutat mai multe persoane care să aducă aparatura din Italia, însă a fost refuzat. Potrivit procurorilor DIICOT, în acel moment, printre persoanele coordonate şi conduse de Samir pentru comiterea de infracţiuni cu carduri bancare au mai apărut două - Claudiu Bălan, zis Grăsuţul, şi Liviu Sfetcovici. În seara de 31 mai, Samir a decis să plece împreună cu Doran şi Niţulescu în Germania, unde urma să aibă o întâlnire cu Bălan, care trebuia să aducă aparatura folosită pentru copierea datelor cardurilor bancare (skimmere). Nu au apucat să ajungă în Germania, întrucât cei trei au fost opriţi în Vama Cenad şi aduşi la DIICOT Craiova pentru audieri.
Despre alt membru al grupului infracţional condus de Samir Sprînceană - Mădălin Crăciun, s-a stabilit că, în noaptea de 10 spre 11 martie, a încercat să obţină mulajul gurii unui bancomat al Băncii Millenium din Craiova cu ajutorul unei paste speciale. În cazul lui Udilă şi Solcanu, anchetatorii au obţinut interceptări în care vorbeau despre aparatură care lucrează la foc continuu, dar şi dovezi că, marţi seară, Udilă a primit o sumă importantă de bani de la Amsterdam, pe care urma să o împartă cu alte persoane.

Şase arestaţi din nouă

După percheziţiile efectuate miercuri dimineaţă, oamenii legii au reţinut încă patru persoane - Aurel Toma, Constantin Solcanu, Victor Udilă şi Liviu Sfetcovici, care au şi fost reţinute pentru 24 de ore. Mădălin Crăciun se sustrage cercetărilor şi nu a fost prins încă de poliţişti. Miercuri seară, procurorii DIICOT au dispus începerea acţiunii penale împotriva celor nouă inculpaţi, iar aproape de miezul nopţii i-au prezentat în faţa judecătorilor de la Tribunalul Dolj pe cei reţinuţi.
Ieri-dimineaţă, Tribunalul Dolj a emis pe numele lui Samir Sprînceană, Ovidiu Doran, Bogdan Niţulescu şi Claudiu Bălan mandate de arestare pentru 20 de zile, însă nu au admis propunerile de arestare preventivă pentru toţi ceilalţi inculpaţi. Astfel, numai Toma şi Sfetcovici au primit mandate de arestare pentru 29 de zile, ceilalţi fiind lăsaţi în libertate.
Toţi sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică.

Captură bogată la percheziţii

În urma percheziţiei domiciliare efectuate de oamenii legii la Doran au fost descoperite subansambluri confecţionate artizanal, utilizate în activitatea de descărcare a datelor obţinute prin skimming. La Niţulescu a fost găsită schema unui dispozitiv de copiere a datelor cardurilor bancare, iar la Bălan a fost descoperit un dispozitiv artizanal de citire /inscripţionare a benzii magnetice a cardurilor.
De asemenea, în calculatorul ridicat de la Doran au fost descoperite softuri pentru descărcarea datelor informatice de pe skimmere, coduri PIN, dar şi 14 fragmente de fişier cu informaţii privind codurile de pe banda magnetică a unor carduri. De la Sfetcovici şi Toma au fost ridicate mai multe dispozitive de skimming.


Samir, liderul grupării

În baza probelor strânse până în prezent, anchetatorii au apreciat că Samir Sprînceană era liderul acestui grup infracţional organizat. Procurorii DIICOT au stabilit că el coordona atât activităţile membrilor grupului, cât şi încercările de a-i salva pe cei care fuseseră prinşi de autorităţile străine. Din locuinţa lui Samir au fost ridicate formulare de expediat şi primit bani de la membrii grupării, dar şi alte documente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages