Cum se vad in presa cei mai bogati romani - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

joi, 15 iulie 2010

Cum se vad in presa cei mai bogati romani

Conduc afaceri de milioane de euro si influenteaza vietile a sute de romani. Insa cat acces la tribuna publica au ei, cata atentie acapareaza din partea presei si, implicit, a publicului? Cititi o analiza a mediatizarii celor mai bogati 50 de romani, dupa topul Forbes, pe baza datelor furnizate de MediaIQ pentru Wall-Street.
Dimensiunea averii nu se reflecta fidel in numarul de aparitii in presa. Daca unii dintre cei mai bogati romani se bucura de multa acoperire media, altii sunt complet absenti sau sunt devansati de colegi cu averi mai mici, dar care suscita mai mult interes (si ofera mai mult acces) presei.


De exemplu, Dinu Patriciu, cel mai bogat roman potrivit topului Forbes 500 Miliardari, cu o avere estimata la 2,2 miliarde euro, ocupa pozitia a treia dupa numarul de aparitii media. Miliardarul cu afaceri in media (Adevarul Holding), banci (Banca Populara a Georgiei), brokeraj (Fairwind Securities), imobiliare (DPGS) si nu numai, a realizat in ultimele 6 luni 1545 de aparitii in 135 de surse media. Analiza a fost realizata pentru perioada 10 ianuarie – 14 iulie, pe 647 de surse media, presa scrisa si online, variantele online ale posturilor de televiziune si radio, bloguri si agentii de presa.


Pe locul intai in topul celor mai mediatizati milionari se afla George Copos (foto), cu 1779 de aparitii in 97 de surse media. Copos, fondatorul grupului de firme Ana, cu afaceri estimate la 200 milioane euro, ocupa abia locul 26 in topul averilor realizat de Forbes. Copos are “avantajul” ca este luat in vizor atat de presa generalista si de business, cat (mai ales) de cea sportiva, interesata de patronul clubului Rapid.


Pe pozitia a doua in topul prezentei media, un alt roman controversat, Sorin Ovidiu Vantu. In topul Forbes, Vantu ocupa locul 8, cu o avere estimata la 400-450 milioane euro. Patronul grupului Realitatea-Catavencu are 1570 de aparitii in 162 de surse de presa si este intr-o usoara scadere, de 15%, fata de perioada anterioara.


Urmatorul clasat (dupa Dinu Patriciu, pe locul 3), este milionarul cu cea mai mare crestere a numarului de aparitii in media in ultimele sase luni. Bacauanul Costel Casuneanu a “beneficiat” de o sporire de 750% a atentiei media, pana la 1400 de aparitii. Cresterea se explica prin implicarea lui Casuneanu in procesul de coruptie a senatorului Catalin Voicu, care a captat mult din atentia ziarelor si televiziunilor in ultimele luni. In topul averilor, Costel Casuneanu se claseaza pe locul 21 (250 milioane euro).


Finantatorul echipei FC Vaslui, Adrian Porumboiu, ocupa pozitia a cincea in topul celor mai mediatizati milionari, cu 1122 de aparitii in 82 de surse media. In clasamentul averilor, Porumboiu se regaseste pe locul 33, cu o avere de 180-200 milioane euro, generata de grupul de firme Racova, cu activitati in agricultura, turism si industria alimentara.


In continuare, Dan Voiculescu, capul familiei Voiculescu, ocupa locul 6, cu 958 de aparitii in 120 de surse media. Familia Voiculescu are o avere estimata la 300 milioane euro, care include imperiul media al Antenelor.


Pe locul 7 gasim un alt milionar din lumea fotbalului, Nicolae Badea, presedintele Consiliului de Administratie al clubului Dinamo. Pe langa fotbal, Badea este cunoscut si prin afacerile sale – compania Computerland, hotelul Howard Johnson si Radcom. De asemenea, milionarul este cel care a adus in Romania, impreuna cu Puiu Popoviciu, francizele Pizza Hut si KFC. Are o avere estimata la 150 milioane euro si ocupa locul 42 in topul Forbes.


Ion Tiriac este un om de afaceri mai discret. Desi ocupa pozitia a treia in topul averilor (850-900 milioane euro), are doar 487 de mentinuni in presa, care il plaseaza pe locul 8 in topul celor mai mediatizati milionari.


Pe pozitia a noua se situeaza Viorel Catarama, patronul Elvila, cu o avere de 180 milioane euro. Catarama si-a crescut de peste sapte ori numarul de aparitii media in ultimele 6 luni, pana la 425.


Il urmeaza, pe locul 10, Robert Negoita, cu 371 de mentiuni in media. Fratele Ionut se situeaza cu sapte pozitii mai jos si are 184 de aparitii media. Impreuna, cei doi frati au o avere de 120 milioane euro (realizata in principal din afaceri imobiliare) si ocupa locul 49 in topul milionarilor romani.


Unul dintre rasfatatii obisnuiti ai presei, George Becali, a avut parte de mai putina atentie in ultimele sase luni. Becali si-a injumatatit numarul de mentiuni in presa, pana la 349. Si-a decimat si averea, potrivit topului Forbes, de la 750 milioane euro in 2008, la circa 200 milioane euro in 2009 (in clasamentul milionarilor a coborat de pe locul 7 pe 27).


O parte dintre milionarii romani si-au dorit (si au reusit) sa se tina departe de presa si de spatiul public. Chiar daca detine a saptea cea mai mare avere din Romania, Veronica Dragan, vaduva omului de afaceri Iosif Constantin Dragan, nu are nici o mentiune in media in perioada analizata de MediaIQ. La fel de discret e si Aurel Eugen Muntean, care detine hotelul Imparatul Romanilor din Sibiu si magazinul Victoria din Bucuresti (locul 27 in topul Forbes).


Razvan Paunescu are o singura mentiune (fratele Bobby Paunescu se bucura de mai mult interes din partea presei, cu 351 de aparitii), iar Corneliu Idu (Comvex Constanta – locul 46 in clasamentul Forbes), Alexandru Hergan (grupul de firme Avrig - 35) si Adrian Paval (Dedeman - 23) au cate doua aparitii in media.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages