Reteta unui business de familie cu fainuri si produse dietetice

Mizand pe cunostintele sale in medicina, doctorul Gabriela Man a pus bazele unei afaceri cu fainuri si produse de patiserie dietetice. Mai mult decat atat, ea arata cat de deschis este acest segment de piata in Romania si descrie dificultatile pe care le intampina un antreprenor in domeniu.

Nu imi doream sa incep o afacere

Brandul Slabesti Mancand a adus pe piata produselor dietetice din Romania o faina hipoglucidica compusa dintr-un amestec unic realizat de doctorul Gabriela Man (foto). In momentul in care a conceput insa acest amestec, nu isi dorea sa porneasca o afacere in domeniu, insa lucrurile au decurs natural pana la inregistrarea marcii si demararea productiei la scara mare.

Ea a fost prima persoana care a testat produsele, impreuna cu familia si prietenii, intrucat, dupa varsta de 35 de ani, a inceput sa se ingrase.

A decis sa studieze mai mult in domeniul nutritiei si a mers pe ideea alimentatiei care utilizeaza indicii glicemici, genul de regim alimentar recomandat de institutele internationale. Regimul excludea insa fainurile, asa ca, dupa mai multe incercari, a conceput aceste amestecuri hipoglucidice, potrivite pentru regimul sau alimentar.

“Faina a inceput sa fie folosita de catre toata familia mea, de la cel mai mic membru pana la parinti, dar si de prietenii nostri, care ma tot rugau sa le fac amestecul in casa. Cumparam fainurile necesare, enzimele de care aveam nevoie si le amestecam in cantitatile stabilite de mine, astfel incat sa fie hipoglucidic, iar glucidele erau alese cu atentie – asta e secretul – pentru ca paine hipoglucidica mai exista pe piata, insa contine ingrediente care nu au ce cauta intr-un regim dietetic”, spune Gabriela Man.

La un an de zile ajunsese sa faca 80 – 100 de kilograme de faina pe luna, atat pentru familie, cat si pentru prieteni si cunostintele prietenilor, astfel ca nu mai facea fata cererii. “Drept urmare, la sfatul mai multor prieteni m-am decis sa incep o afacere in domeniu”.

In 2007 a inregistrat marca si reteta si a inceput amenajarea fabricii, iar pe 16 decembrie 2008 a fost prima zi in care linia de fabricatie a functionat.

“Am investit mult mai mult decat imi calculasem initial si asta e un sfat al meu pentru toti cei care vor sa-si deschida o afacere. Iti faci o previziune de buget si asteapta-te sa cheltuiesti inca o data pe atat. Investitia initiala s-a ridicat la 300.000 de euro, fara hala proprie”, declara Man.

A investit mai mult, intrucat a achizitionat o linie de productie automatizata, care nu necesita decat o apasare pe buton si selectia retetei dorite, astfel ca este nevoie doar de doi oameni pe schimb si scad foarte mult costurile cu personalul.

“Nu am lucrat decat foarte putin in sistemul medical de stat, odata cu absolvirea studiilor de medicina si farmacie la Cluj, dupa care am trecut pe piata farmaceutica, unde am ajuns pana la nivel de middle management, pe zona Ardeal”, spune Gabriela Man.

Ea considera ca, pe durata celor zece ani in aceasta functie a acumulat cunostinte cu privire la conducerea unei companii si a plecat in momentul in care s-a simtit pregatita pentru propria afacere.
Reacții:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu