BBC: Sistemul medical din Romania, in prag de colaps - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

joi, 12 august 2010

BBC: Sistemul medical din Romania, in prag de colaps


Romania are cele mai mici cheltuieli cu sistemul de sanatate din UE, iar din cauza recesiunii, intentioneaza sa cheltuiasca si mai putin, in timp ce aceasta lipsa de finantare cronica si emigrarea personalului medical ar putea crestere riscurile pentru pacienti.
Amintind cazul din mai al unui baietel dintr-un sat romanesc, care a murit din cauza unei infectii severe la spitalul din Slatina, unde fusese internat cu o fractura, BBC sustine ca moartea acestuia arata "cat de bolnav este sistemul medical din Romania".

"Fantoma lui ne bantuie. Cred ca acest copil a fost victima sistemului. Dar noi suntem sistemul si toate esecurile noastre se reflecta in astfel de cazuri", afirma medicul Romeo Stanculescu, noul director al spitalului din Slatina, potrivit MEDIAFAX.

Pe teritoriul Romaniei, spitale ca acesta au datorii mari. Uneori, ele isi pot permite doar sa plateasca unele medicamente sau materiale medicale de care au nevoie. Adeseori, acestea raman fara lucrurile de baza, cum ar fi antibiotice sau fasa.

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a primit un buget mai mic decat orice alt Minister al Sanatatii din UE, respectiv doar 3,6 la suta din PIB, mai putin de jumatate din cat aloca Marea Britanie si o treime din bugetul sanatatii din Germania.

  • Ministrul nu considera insa ca sistemul este in pragul colapsului.

"Nu l-as descrie drept colaps, ci mai degraba ca o situatie foarte dificla pentru moment - o rascruce in 2010", a declarat el. "Trebuie sa gasim drumul corect care sa ne scoata din aceste probleme", a adaugat ministrul.

Un ministru al Sanatatii petrece in functie in Romania aproximativ opt luni, comenteaza BBC News Online. "In ultimii 20 de ani, am avut 19 ministrii ai Sanatatii. Unii dintre ei au inceput ceva dar nu au avut timp sa vada rezultatele, ca un alt ministru, cu o strategie diferita i-a urmat in functie", recunoaste Cseke.

In iulie, Attila Cseke a transferat controlul majoritatii spitalelor consiliilor locale. Aceasta a fost o miscare controversata, de la care ministrul asteapta sa aduca mai multi bani in spitale.

Dar in timp ce Romania continua sa se bazeze pe banii de la FMI, ministrul poate face foarte putine pentru a mari salariile. Din 2007, aproape 5.000 de medici, respectiv unul din zece, au plecat din Romania catre Europa Occidentala, unde pot castiga de zece ori mai mult.



Migratia medicilor va continua




  • Sanatatea, la mana politicienilor

Dezaproband practicile colegilor de breazla, politiciana Gabriela Cretu a comentat pentru publicatia onlineGarbo.ro, dezinteresul manifestat de politicieni fata de Sanatate.

“Interesul pentru sanatate este in perfect acord cu interesul pentru om in ultimele doua decenii – adica foarte scazut. Construim o societate in care valorile sunt, din pacate, rasturnate. Banii si Puterea sunt importante; aproape nu mai conteaza cum reuseste cineva sa le detina; omul, un instrument care conteaza doar ca valoare de utilizare; daca este inutilizabil, se arunca. Pare exagerat ce spun dar exemplele in acest sens abunda…”, spune Gabriela Cretu. 

“Inovatori si smecheri, speculatori si performeri ai stiintei, academicieni si inculti se amesteca fara discriminare in noua patura economica si politica care conduce destinul Romaniei. Caracteristica ei esentiala este imposibilitatea gandirii pe termen lung. Pentru a investi in sanatate sau educatie nu este nevoie sa facem apel la drepturile omului sau sentimentele umanitare desi ar fi corect sa o facem; este suficient sa spunem ca o populatie sanatoasa si educata este resursa inestimabila (si de neinlocuit) a dezvoltarii oricarei societati; nu este prea greu de inteles si totusi, prea putini inteleg asta…”, comenteaza politiciana.

Aflata acolo, in central activitatii politice Gabriela Cretu are o atitudine foarte critica cu privire la dezinteresul politic fata de Sanatate. In comentariul ei, ea vorbeste despre "pomana electorala care nu are nimic in comun cu asigurarea respectarii drepturilor oamenilor de a duce o viata decenta.

Sa nu confundam drepturile si pomana! Tara si locuitorii ei au nevoie de politici coerente care sa asigure dezvoltarea teritoriala si o viata decenta pentru fiecare; este obligatia legala a guvernelor si dreptul oricarui cetatean. Romania este un stat social dar asta se intampla doar pe hartie, hartia Constitutiei. Realitatea arata altceva… Suntem departe de a asigura un nivel de bunastare rezonabil pentru fiecare. Au fost adoptate si aplicate in acesti douazeci de ani si cateva politici sociale coerente; adesea insa, primatul acordat alegerilor – adica gandirea pe termen scurt – a dus la masuri care nu au nimic in comun cu un sistem de protectie sociala just si durabil; seamana a pomana electorala orientata nu spre cei ce au drepturi si nevoi ci spre cei dispusi sa furnizeze mai mult sprijin pentru a ajunge la putere”, spune Gabriela Cretu.

“Cetatenii au fost invatati sa creada a politicile sociale sunt un fel de pomeni pe care unii (care au) le fac altora (care nu au si nu fac nimic ca sa aiba). Primul pas in schimbarea starii de fapt este sa invatam ca fiecare cetatean are anumite drepturi fundamentale iar politicile sociale sunt menite sa asigure ca acele drepturi nu sunt doar vorbe in vant. Asta este sarcina guvernelor, nu vreun semn al bunavointei lor…”
Cititi integral articolul “Sistemul sanitar romanesc, o fata morgana?in Garbo.ro. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages