Evaziune de 18 milioane de euro în Dolj - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

luni, 22 noiembrie 2010

Evaziune de 18 milioane de euro în Dolj

O firmă doljeană emitea facturi cu bunuri diverse către alţi parteneri din ţară. Firma craioveană nu înregistra acele facturi în contabilitate, dar clienţii ei le înregistrau. Aşa au fost prinşi evazioniştii, pentru că facturile au ieşit la iveală într-un sistem informatic naţional. Societatea din Bănie a prejudiciat statul cu 79,2 milioane de lei (circa 18 milioane de euro). Fiscul spune că este un caz excepţional, o reţea cu legături în multe judeţe.

O firmă cuibărită în Craiova a făcut o evaziune fiscală uriaşă. Reprezentanţii Fiscului doljean spun că societatea a prejudiciat statul cu 32,5 milioane de lei provenind din TVA, cu impozit pe profit de 24,6 milioane de lei, la care s-au calculat accesorii de 22,1 milioane de lei. În total, 79,2 milioane de lei. „Reţeta“ evaziunii nu este nouă, spun reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, ci este cunoscut modul de operare, doar că valoarea prejudiciului estimat este foarte mare: 18 milioane de euro. Din informaţiile Fiscului, evaziunea uriaşă s-a produs în ultimii ani. Un calcul simplu ne arată că, dacă TVA este de 32,5 milioane de lei şi luăm în calcul că la vremea res-pectivă TVA era de 19%, atunci valoarea totală a facturilor emise de acea firmă ar fi fost de 171 de milioane de lei. Iată cum au făcut unii evaziuni de milioane de euro timp de câţiva ani, chiar sub nasul autorităţilor.

Firma vindea aproape orice

Cum s-a întâmplat. Firma craioveană activează în domeniul comerţului. Ea emitea facturi cu diverse bunuri, puse alandala pe facturi, dar în cantităţi impresionante: becuri, carburanţi, distribuitoare de gaze etc. Aceste facturi erau emise către firme din ţară, din Argeş, Dolj, Olt şi Ilfov, dar nu le înregistra în actele contabile, deci nu le declara la Fisc. Iar firmele beneficiare le înregistrau în contabilitate. Aşa ieşeau la iveală matrapazlâcurile. Există un sistem informatic la nivel de ţară prin care toate facturile emise de unii şi primite de alţii trebuie înregistrate într-o declaraţie (Declaraţia 394) care se depune semestrial la Fisc. Atât furnizorii, cât şi clienţii declară ce facturi au emis, respectiv au primit de la alţii. Organele de control fiscal fac apoi corelaţii să vadă dacă factura declarată de X că a emis-o către firma Y este şi înregistrată de Y în Declaraţia 394, şi invers, dacă beneficiarul declară că a primit o factură de la o altă firmă se verifică şi dacă acea firmă recunoaşte că a emis-o. Aşa s-a aflat la Dolj de evaziunea acestei firme, după ce Fiscul a sesizat Garda Financiară din mai multe judeţe să verifice beneficiarii acestei societăţi, iar comisarii din ţară au trimis la Dolj copii după facturi. Inspectorii fiscali au verificat şi au constatat că firma nu evidenţia acele facturi în contabilitate, ci doar clienţii ei le înregistrau. „Am făcut controale încrucişate în colaborare cu Gărzile Financiare din mai multe judeţe ale ţării. Valoarea prejudiciului estimat la această firmă am calculat-o din facturile emise de firmă către societăţi din alte judeţe“, a spus directorul adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu, care se ocupă temporar şi de Activitatea de Inspecţie Fiscală. „Firma evazionistă nu înregistra vânzările, deci nu înregistra TVA colectat şi impozit pe profit. Ulterior, s-a constatat că nu funcţiona la sediul declarat. Au fost chemaţi cei doi administratori ai firmei craiovene să vină să dea explicaţii să aducă documente, dar nu au venit, deci nu s-au prezentat documentele de provenienţă a bunurilor respective trecute pe facturi“, a spus Alexandru Barcan, şef Serviciu Inspecţie Fiscală din cadrul DGFP Dolj, care a arătat că dosarul a fost înaintat la Parchet. Curios este că doar firma era înregistrată în Dolj, iar cei doi asociaţi/administratori nu au domiciliul în acest judeţ. În acelaşi timp, din afacere câştigau şi clienţii din Argeş, Olt, Ilfov şi chiar din Dolj, pentru că îşi deduceau TVA-ul de pe acele facturi.

„Este un caz excepţional!“

Finanţiştii spun că nu este o noutate modul de operare al evazioniştilor, ci valorile, sumele vehiculate în această evaziune sunt impresionante. „Este un caz excepţional! Nu se întâlneşte zi de zi aşa ceva. Valorile facturilor emise de această firmă către multe societăţi din ţară sunt impresionante. Prejudiciul adus statului este de 79 de milioane de lei“, a explicat Alexandru Barcan.
Dacă firma a vândut fictiv bunurile respective este şi mai grav. Înseamnă că şi firmele beneficiare şi-au înregistrat tot fictiv recepţia acelor bunuri. Fiscul local spune că aceste aspecte sunt de competenţa celor din judeţele vizate.

Legături cu alte firme din Craiova


Reţeaua nu a fost identificată în totalitate. Şefii Fiscului spun că verificările continuă şi pe teritoriul Doljului. Inspectorii Fiscului doljean susţin că printre clienţii firmei evazioniste figurează şi o firmă din Craiova, care a primit o astfel de factură. „Beneficiarului acestei facturi i s-a întocmit plângere penală pentru evaziune fiscală, iar verificările continuă. Este un lanţ întreg. Pentru că şi această ultimă firmă a emis facturi pe bunurile respective către alte firme“, spune Barcan.
Cazul nu este închis, dar rămâne să se pronunţe organele de cercetare penală. Oamenii Fiscului au lăsat să se înţeleagă că, orice ar face, evazioniştii tot vor fi prinşi, datorită sistemului informatic care arată toate tranzacţiile din ţară. Acolo unde există suspiciuni şi se dovedesc evaziuni pe ultimii ani, organele abilitate pot merge cu controlul în urmă chiar şi pe zece ani.
Alt caz, dar de valoare mai mică

În Dolj a mai fost descoperit în 2008 un caz de evaziune mare, dar prejudiciul creat atunci statului era de 35 de milioane de lei, la mai puţin de jumătate decât în cazul descoperit în noiembrie 2010. La vremea respectivă, firma evazionistă fusese depistată că fraudase statul la accize şi TVA.


sursa:gds.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages