Pensionarii, victimele unui sistem sanitar prost - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

miercuri, 8 decembrie 2010

Pensionarii, victimele unui sistem sanitar prost

Pensionarii vor fi puÅŸi să cotizeze la sănătate ca să acopere ÅŸi nepriceperea managerilor. ÃŽn judeÅ£ul Dolj, criza sistemului sanitar s-a adâncit în 2010, în condiÅ£iile în care fondurile alocate au fost mai mari decât în 2009. 

Guvernul încearcă să acopere găurile din bugetul sănătăţii punând pensionarii la plată. De la 1 ianuarie, revoluţionarii şi pensionarii cu venituri mai mari de 740 de lei vor plăti contribuţia la fondul asigurărilor de sănătate. Decizia a fost luată în şedinţa de guvern de luni şi a avut ca argument sumele foarte mici care se colectează la bugetul asigurărilor sociale de sănătate din cauza numărului mare de persoane scutite de la plata acestor contribuţii. Reprezentanţii executivului s-au gândit probabil şi la faptul că, de anul viitor, numărul contribuabililor ar scădea foarte mult şi ca urmare a disponibilizărilor anunţate în sistemul bugetar.
Pentru a contracara aceste efecte, pensionarii vor fi obligaţi să cotizeze la sănătate cu 5,5%, prevedere ce se va aplica la veniturile care depăşesc 740 de lei, până în 1.000 de lei. Sumele care depăşeau 1.000 de lei erau impozitate şi până acum.
În judeţul Dolj, măsura guvernului va afecta zeci de mii de pensionari. Potrivit Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj, din cei 206.760 de pensionari aflaţi în evidenţa instituţiei, 63.042 au pensii mai mari de 740 de lei. Aceştia vor cotiza cu 5,5% la fondul naţional de asigurări de sănătate. Mai mult, aceşti oameni vor fi nevoiţi să mai contribuie de anul viitor la sănătate şi cu o coplată pe care o vor achita la medicul de familie, medicul specialist sau la spital.

7.000 de pensionari cu datorii la CARP

Cum era de aşteptat, introducerea contribuţiei pentru veniturile care depăşesc 740 de lei a iscat reacţii vehemente din partea pensionarilor. Afectaţi deja de scumpirile repetate la produsele de bază, dar şi de costurile din ce în ce mai mari ale întreţinerii, bătrânii se gândesc cu teamă la ziua de mâine.
La Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Dolj, numărul bătrânilor îndatoraÅ£i a crescut în ultimele luni foarte mult. InstituÅ£ia are 20.000 de contribuabili ÅŸi aproape 7.000 de pensionari cu datorii. Cel mai adesea, bătrânii se împrumută ca să-ÅŸi plătească întreÅ£inerea, să-ÅŸi ajute copiii, să-ÅŸi cumpere medicamente, să dea ÅŸpagă la doctor pentru operaÅ£ii ÅŸi să-ÅŸi cumpere locuri de veci. Sumele nu sunt mari, de doar câteva sute de lei, pe care bătrânii le achită apoi în rate într-un an. „Iarna e lungă, întreÅ£inerea e scumpă, iar pensia e prea mică. Luna asta am luat 500 de lei ca să plătesc întreÅ£inerea ÅŸi trebuie să-i dau înapoi până toamna următoare. Trăim vremuri grele; oamenii care ne conduc nu au respect pentru noi, care am muncit o viaţă întreagă. Se gândesc doar cum să ne bage în mormânt mai repede ca să nu ne mai plătească pensii. Ne consideră o povară“, a spus Paula Niculescu, o pensionară de 78 de ani, din Craiova.

Mai mulţi bani cheltuiţi pe servicii medicale

Banii luaţi de la pensionari pentru finanţarea sistemului sanitar ar trebui să contribuie la îmbunătăţirea asistenţei medicale acordate populaţiei. Sistemul sanitar se confruntă în prezent cu o criză fără precedent. Spitalele nu au bani de medicamente şi materiale sanitare, nu există fonduri pentru analize medicale, radiografii sau pentru hrana bolnavilor. Asta, în condiţiile în care salariile angajaţilor din spitale au scăzut în ultimul an cu peste 50%, dacă luăm în calcul eliminarea unor sporuri.
Managerii unităţilor sanitare din Dolj dau vina pentru problemele financiare pe fondurile mici, de criză, primite de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. ÃŽn realitate, fondurile alocate în acest an pentru servicii medicale au fost mai mari decât anul trecut. „Bugetul pe 2010 a fost de 516.257.570 de lei, reprezentând credite de angajament, ÅŸi 471.603.220 de lei credite bugetare, faţă de bugetul lui 2009, compus din credite de angajament de 505.432.340 de lei ÅŸi credite bugetare de 440.459.340 de lei“, se arată într-un comunicat al CAS Dolj.
Prin urmare, în 2010 s-au cheltuit mai mulţi bani pentru sănătate, dar acest lucru nu a îmbunătăţit deloc calitatea serviciilor medicale acordate bolnavilor. Dimpotrivă, problemele au fost mai mari ca niciodată, din cauza managementului neperformant al spitalelor, care a dus la risipirea fondurilor.
Pensionarii vor fi puşi astfel să plătească şi pentru nepriceperea conducătorilor de spitale, numiţi pe criterii politice.
Scad sumele colectate
La sfârşitul lunii octombrie a acestui an, în judeţul Dolj s-au colectat venituri la fondul naţional de asigurări de sănătate în sumă de 200.498.280 de lei, din care CAS Dolj a colectat suma de 7.398.550 de lei, faţă de anul 2009, când s-au strâns 227.013.480 de lei, din care CAS Dolj a colectat 5.584.720 de lei.


sursa:gds.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages