Actriţa Elizabeth Taylor a murit - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

joi, 24 martie 2011

Actriţa Elizabeth Taylor a murit



Actriţa Elizabeth Taylor a murit la 79 de ani, ieri-dimineaţă, la spitalul Cedars-Sinai din Los Angeles, unde fusese internată de şase săptămâni, din cauza unei insuficienţe cardiace. „Era înconjurată de copiii săi - Michael Wilding, Christopher Wilding, Liza Todd şi Maria Burton“, a declarat purtătorul de cuvânt al actriţei, Sally Morrison, citată de ABC News.
În afară de copiii săi, Taylor mai avea zece nepoţi şi patru strănepoţi.
Taylor fusese internată în urmă cu şase săptămâni. Deşi suferise mai multe complicaţii, starea ei de sănătate se stabilizase şi spera să fie externată curând.
Elizabeth Taylor a fost diagnosticată cu insuficienţă cardiacă congestivă, iar în octombrie 2009 a fost supusă unei intervenţii chirurgicale pe cord.
Elizabeth Taylor îşi petrecea majoritatea timpului într-un scaun cu rotile, după ce în ultimii 25 de ani a fost internată de mai mult de o sută de ori în spital, având o intervenţie chirurgicală la şold şi două operaţii foarte riscante la spate. Totodată, ea a căzut de pe cal în timpul unor filmări, a suferit de pneumonie şi cancer de piele, a fost supusă unei traheotomii, a fost dependentă de alcool şi analgezice, a fost supusă mai multor intervenţii chirurgicale la plămâni, creier şi inimă. În 1997, actriţa a suferit un atac cerebral în urma unei operaţii de extirpare a unei tumori pe creier şi a fost chiar în moarte clinică.

Ultimul star al Hollywoodului de altădată

Elizabeth Rosemond Taylor s-a născut la Londra, pe 27 februarie 1932. Familia ei s-a mutat în SUA, în 1942, an în care Liz a jucat în primul ei film, la zece ani. Este vorba despre pelicula „Lassie se întoarce“. Actriţa cu ochii violeţi a avut o viaţă tumultuoasă, atât în plan profesional, cât şi personal, fiind considerată „ultimul star al Hollywoodului de altădată“.
Dintre filmele în care a jucat amintim: „Anna celor o mie de zile“ (1969), „Boom“ (1968), „Ceremonie secretă“ (1968), „Doctor Faustus“ (1967), „Îmblânzirea scorpiei“ (1967), „Cui i-e frică de Virginia Woolf?“ (1966), „Cleopatra“ (1963) „Pisica pe acoperişul fierbinte“ (1958).
A fost cea mai răsfăţată actriţă de la Hollywood. Criticii spun că a fost şi cea mai „scumpă“. Numai pentru „Cleopatra“ a primit peste un milion de dolari.
Elizabeth Taylor a jucat în peste 50 de filme şi a reuşit să câştige premii la aproape toate festivalurile de film. În 1960, a primit un premiu Oscar pentru filmul „Butterfield 8“, iar în 1966 un Oscar şi Premiul Academiei Britanice pentru „Who’s Afraid of Virginia Woolf?“. De asemenea, Liz Taylor a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de la Berlin. A primit Premiul Academiei de Film pentru întreaga carieră, în 1993.



sursa:gds.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages