DEPĂŞEŞTE-ŢI FRICA Cum să identifici şi să eviţi terenul minat care-ţi sabotează succesul - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

sâmbătă, 26 martie 2011

DEPĂŞEŞTE-ŢI FRICA Cum să identifici şi să eviţi terenul minat care-ţi sabotează succesul



Lecţia 7
DEPĂŞEŞTE-ŢI FRICA
Cum să identifici şi să eviţi terenul minat care-ţi sabotează succesul

’’Teama şi dezvoltarea au legătura una cu cealaltă. Atunci când te confrunţi cu lucrurile de care îţi este teamă, experimentezi în mod automat şi dezvoltarea pe care ai aşteptat-o.’’
SANDRA GALLAGHER

PREZENTARE GENERALĂ
Întoarce-te în timp. Studiază biografiile şi autobiografiile fiecărui individ care a realizat un lucru şi vei descoperi că, deşi nu au fost de acord în multe privinţe, au acceptat unanim că modul de a gândi ne influenţează existenţa.

Acest lucru ar trebui să te determine să reflectezi asupra următoarelor întrebări: Ce este gândul? De ce gândul are un impact atât de puternic asupra noastră?

Ideile din mintea voastră vă influenţează comportamentul. Ideile nu sunt altceva decât gânduri. Gândul este energie – este cea mai puternică formă de energie.

Energia este omniprezentă; aşa cum s-a menţionat în lecţia precedentă, tu poţi fotografia energia care părăseşte corpul tău. La începutul anilor 30 Semyon Kirlian, un fotograf rus, a perfecţionat o formă a fotografiei care fotografiază energia ce părăseşte trupul. Aceasta este denumită astăzi fotografia kirliană.  Odată ce această energie ajunge în conştiinţa noastră, se transformă în gânduri. Interiorizând acele gânduri, se modifică vibraţia ce există în interiorul nostru. Dacă nu greşeşti în privinţa aceasta, corpul tău va fi o masă de energie cu o viteză foarte mare de vibraţie.

Am inventat un cuvânt pentru a descrie conştientizarea vibraţiei, cuvântul fiind ’’sentiment’’...aşadar, când o persoană gândeşte negativ, se va ’’simţi’’ rău. Gândurile pozitive au bineînţeles, efectul opus. Oamenii de succes încearcă să meargă în această direcţie, conştientizând rezultatul gândirii pozitive.

Când ideile sunt imprimate în mintea subconştientă în mod repetitiv, ele se fixează în mintea subconştientă. O idee fixă este denumită în mod curent obicei. Ideile care s-au fixat în mintea subconştientă sunt denumite paradigme. O paradigmă constă într-o multitudine de obiceiuri, majoritatea moştenite.   

Ideile fixate în mintea subconştientă controlează vibraţia care se află în interiorul unei persoane şi o determină să se simtă într-un anumit mod. Indiferent dacă acel sentiment este bun sau nu, ne obişnuim cu el.

Aceste paradigme determină un comportament constant al oamenilor şi tocmai această conduită influenţează rezultatele lor. Denumim adesea paradigma un termostat care controlează temperatura vieţii noastre; şi partea ridicolă a acestui scenariu este că oamenii încearcă mereu să schimbe această temperatură, în loc să abandoneze termostatul. Acesta este motivul pentru care 90% din populaţie continuă să obţină aceleaşi rezultate, mereu.

Ca o regulă, rezultatele menţionate mai sus sunt reprezentative pentru părinţii care au educat un copil. Aproape toţi beneficiarii prosperităţii fac parte din a 3-a sau a 4-a categorie de beneficiari ai bunăstării. Oamenii sunt de fapt condiţionaţi să depindă de un lucru. Cu alte cuvinte, copiii au fost controlaţi de cei din jurul lor, iar condiţionarea părintelui a fost transferată către aceştia.


Pentru ca o persoană să-şi schimbe rezultatele, trebuie să-şi schimbe paradigma,
şi acest lucru necesită un control conştient asupra gândirii lor.





Odată ce îşi schimbă modul de a gândi, modifică şi vibraţia din interiorul lor, ceea ce le influenţează bineînţeles starea. Facem faţă foarte uşor schimbărilor nesemnificative. Cu toate acestea, orice schimbare majoră determină un dezechilibru al întregului sistem nervos. De fiecare dată când te vei gândi să faci o schimbare majoră, ceva ieşit din comun, te vei confrunta cu o stare de teamă. În 99% dintre cazuri, persoana în cauză nu conştientizează modul în care mintea funcţionează, şi nici motivul pentru care se confruntă cu această teamă. În consecinţă ei se retrag şi se reîntorc la starea iniţială, cu care s-au obişnuit. Ei îşi justifică acţiunile încercând să se convingă că este mai bine să ai o anumită siguranţă, decât să-ţi pară rău mai târziu. Însă, mai bine regreţi ceea ce ai făcut, decât să-ţi pară rău că nu ai acţionat la momentul potrivit. De-a lungul timpului, părinţii şi-au educat copiii în acest spirit. Este timpul ca totul să se schimbe.

Teama şi dezvoltarea au legătura una cu cealaltă. Atunci când te confrunţi cu lucrurile de care îţi este teamă, experimentezi în mod automat şi dezvoltarea pe care ai aşteptat-o. Să nu laşi aceste limite să reprezinte o barieră în calea acţiunilor pe care ai putea să le întreprinzi într-un mod eficient şi de care te poţi bucura.

Următoarele ilustraţii vor explica acest întreg proces.

NU LĂSA TRECUTUL SĂ TE AFECTEZE
Să nu laşi vechile limite să reprezinte o barieră în calea acţiunilor pe care ai putea să le întreprinzi într-un mod eficient şi de care te poţi bucura.


Ai două opţiuni :
        ’’Fie păşeşti înainte spre PROSPERITATE, fie păşeşti înapoi, spre SIGURANŢĂ.’’       
ABRAHAM MASLOW








PUNCTE CHEIE
ê     Ori de câte ori îţi stabileşti un obiectiv care necesită un salt pe scara succesului, va trebui să-ţi depăşeşti frica.
ê     De fiecare dată când vei face o schimbare majoră în viaţa ta (când vei lăsa în urmă lucrurile cu care te-ai obişnuit), te vei împotrivi fricii.
ê     Atunci când doreşti să-ţi schimbi radical comportamentul, frica se va interpune automat între persoana ta şi bunul pe care îl doreşti.
ê     Când se întâmplă acest lucru ai două opţiuni – te poţi retrage, continuând să experimentezi aceleaşi rezultate an după an, sau poţi experimenta bunăstarea pe care ai aşteptat-o.
ê     Cei Patru Paşi în Procesul Psihologic al Dezvoltării care implică depăşirea fricii: Primul pas al acestui proces psihologic este Constrângerea.


      În această ilustraţie a Constrângerii prezentăm o persoană care obţine rezultate de          tip X – rezultate pe care nu şi le doreşte. Rezultatele sunt determinate de limitarea de            tip X din mintea subconştientă, şi chiar dacă persoana are capacitatea să gândească orice, ea continuă să creeze folosindu-se aceste tipuri de gânduri.

’’Pentru a avea lucrurile pe care nu le-ai avut niciodată, trebuie să faci ceea ce nu ai făcut niciodată.’’
DR. SHAUN MARLER





ê     Cel de-al doilea pas în acest proces psihologic este Raţiunea. În această ilustraţie persoana continuă să obţină rezultate de tip X – rezultate pe care nu şi le doreşte – care sunt determinate de limitarea de tip X. Şi chiar dacă la un nivel conştient îşi formează o imagine asupra vieţii pe care şi-o doreşte, ilustrată de Y, rezultatele sale nu se schimbă pentru că acestă idee Y s-a format la un nivel conştient şi pentru că persoana în cauză nu acţionează. Aşadar, persoana îşi imaginează că obţine ceea ce-şi doreşte. Dar nimic nu se schimbă în viaţa sa, pentru că nu a interiorizat ideea.






ê     Cel de-al treilea pas al acestui proces psihologic este Conflictul. Înainte de a prezenta starea de conflict , este important să vă reamintim că ideile controlează vibraţia din interiorul vostru. Vibraţia resimţită la un nivel conştient este denumită sentiment, şi deşi rezultatele pe care le obţineţi nu sunt cele pe care le doriţi, vă simţiţi comfortabil resimţind această vibraţie, pentru că v-aţi obişnuit cu ea .

      În ilustraţia de mai sus, persoana interiorizează idea Y. În momentul în care ideea Y        este imprimată lângă ideea limitată de tip X, sistemul nervos al omului încetează             să mai funcţioneze, iar persoana resimte o vibraţie de tipul XY. Îngrijorarea este          resimţită la un nivel conştient, teama la un nivel subconştient, anxietatea la un nivel           fizic. Toate aceste sentimente apar deodată, astfel încât mintea individului suferă un          dezechilibru major.

      Te întrebi de ce? Noua idee Y îl conduce înainte, dar ideea X nu îi permite acest            lucru. Conflictul intern este de nesuportat; ei nu pot continua, nu vor să dea înapoi         şi nu pot rămâne în stadiul la care se află. Să mergi înainte este răspunsul – este           singurul mod prin care îţi poţi îmbunătăţi viaţa. În momentul în care un individ nu       reuşeşte să înţeleagă ce se întâmplă în interiorul său, se va retrage şi va continua să         facă ceea ce face în fiecare zi. Acesta revine la starea iniţială şi apoi încearcă să se         convingă pe sine că alegerea făcută este cea mai bună.



















ê     Gândirea permite unei persoane să se simtă liberă şi împlinită. Îndoiala, frica şi anxietatea încă există; totuşi, înţelegând ceea ce se petrecere în interiorul său şi meditând asupra acestui lucru, individul va şti dacă aceste sentimente încă persistă sau nu. Interiorizând continuu ideea Y şi acţionând asupra ei – în ciuda fricii – vei observa că în scurt timp constrângerile vor dispărea şi că totul se va schimba pentru tine, această lume nouă fiind creată de tine însuţi prin Gândind în rezultate.
ê     Când o persoană înfruntă bariera fricii, gândurile negative pun stăpânire pe ea şi deşi poate vedea pe ecranul minţii ceea ce-şi doreşte, nu ştie cum va reuşi să-şi atingă obiectivul. Există o singură problemă cu care ne confruntăm cu toţii, iar aceasta este ignoranţa – ignoranţa este necunoaştere.
ê     Cea mai mare piedică în calea depăşirii fricii este ignoranţa. Oamenii nu ştiu de unde vor veni banii, ajutorul şi toate celelalte lucruri de care pot avea nevoie pentru a obţine ceea ce-şi doresc. Ignoranţa este motorul procesului mental distructiv, individul concentrându-se asupra părţii negative a situaţiei, şi asupra laturii negative a vieţii. Un asemenea raţionament reprezintă un obstacol în calea realizării obiectivului lor.

IGNORANŢĂ
1. Îndoiala şi îngrijorarea se resimt la un nivel conştient.
2. Odată interiorizată îndoiala, aceasta determină apariţii fricii la un nivel subconştient.
3. Acea frică trebuie exprimată prin intermediul corpului. Corpul emană o vibraţie denumită în mod curent Anxietate.
4. Oamenii nu exprimă anxietatea. Ea este interiorizată.
5. Anxietatea este suprimată.
6. Suprimarea se transformă în Depresie; depresia este de fapt mânia interioară.
7. Depresia se tranformă în boală.
8. Boala determină descompunerea corpului care intră într-un stadiu de dez-integrare.

Toate acestea sunt stări negative. Orice stare dintre cele enumerate mai sus ar putea fi eliminată printr-o mai bună înţelegere a legilor naturii şi a modului de funcţionare a minţii. Credinţa este, de asemenea, foarte importantă. Individul trebuie să conştientizeze că nimic nu este creat sau distrus; ei pot obţine întotdeauna ceea ce au nevoie, într-o formă sau alta. Toată ştiinţa care a existat vreodată sau care va exista este 100% prezentă în toată lumea în acelaşi timp. Toată puterea care a existat vreodată sau care va exista se găseşte pretutindeni în lume în acelaşi timp. Posibilitatea de a construi un avion, internetul, calculatorul au existat mereu. Ceea ce a lipsit a fost conştientizarea modului de a da o formă acestor lucruri. Urmând legile şi procesul care ne-au permis să realizăm tot ceea ce am realizat până în acest moment, putem obţine tot ce ne-am putea dori. Gândind pozitiv, individul va obţine toate lucrurile care îi sunt necesare în atingerea obiectivului său. Ilustraţia grafică de pe pagina următoare explică foarte clar cele două căi pe care le urmăm în viaţă. Una ne va conduce spre tot ce ne dorim. Din păcate, cealaltă nu duce nicăieri.

Aşa cum am arătat mai sus, IGNORANŢA determină individul să facă ceea ce nu doreşte, în timp ce CUNOAŞTEREA ne ajută să alegem calea pe care toţi suntem meniţi să o urmăm. Vei observa că elementul care se interpune între înţelegere şi cunoaştere este aprofundarea. Deşi există multe forme de aprofundare, aceasta este singura modalitate prin care o persoană îşi poate dezvolta capacitatea de înţelegere, necesară pentru obţinerea unui succes continuu, în felul acesta trăind viaţa pe care şi-o doreşte.

CUNOAŞTERE
1. Îndoiala şi neliniştea sunt sentimente opuse înţelegerii; ele există la un nivel conştient.
2. Înţelegerea determină o anumită stare emoţională, Încrederea.
3. Încrederea se manifestă fizic prin starea de bunăstare. Aceasta este o vibraţie plăcută.
4. Bunăstarea nu este niciodată reprimată, ea este exteriorizată. Individul emană energie pozitivă în Univers. Şi, bineînţeles, Universul îl recompensează oferindu-i aceeaşi energie.
5. Acea manifestare conduce la dorinţa de a acţiona.
6. Aceasta dorinţă de a acţiona este denumită în mod curent Nerăbdare.
7. Toate acestea se întâmplă deoarece corpul se află într-o stare opusă neputinţei: Mulţumirea.
8. Aceasta îi permite individului să-şi dezvolte CREATIVITATEA.



DEPĂŞEŞTE-ŢI FRICA – FIŞĂ DE LUCRU INDIVIDUALĂ
1. Revezi obiectivele pe care le-ai stabilit în Lecţia 1. Întreabă-te dacă îţi doreşti acest lucru sau dacă este doar ceea ce ai stabilit.
2. Dacă ai fi ştiut că dispui de talentul, abilitatea şi resursele necesare îndeplinirii unui obiectiv, în afara celui la a cărui realizare ai depus toate eforturile, care ar fi acesta? În spaţiul de mai jos, descrie-l în detaliu.
_
3. Ideile pe care tocmai le-ai redat în scris fac parte din categoria ideilor de tip Y. Faptul că doreşti ca ele să se concretizeze şi că le poţi vizualiza mental, le include în categoria Y. Fără să te implici emoţional, păstrează această idee doar în mintea ta conştientă şi începe să-ţi imaginezi cum ar fi viaţa ta dacă ai realiza obiectivul dorit. Joacă jocul ’’dacă’’ şi enumeră toate beneficiile care îţi vor reveni.
Dacă aş face acest lucru, s-ar întâmpla...
Dacă aş face acest lucru, s-ar întâmpla...
Enumeră cât de multe avantaje poţi, fără să te implici emoţional. În acest moment, nu decizi să faci un anumit lucru, ci doar te gândeşti la el. Paradigma ta rămâne aceeaşi.
__________________________________________________________________________________

4. Acum joacă un joc mental cu tine însuţi. Să presupunem că ai analizat toate beneficiile pe care o persoană le-ar putea avea încercând să realizeze obiectivul descris şi că ai întocmit un raport scris, îndrumând persoana respectivă să acţioneze pentru a-şi îndeplini dorinţa. Ce i-ai spune? Detaliază în scris.


5. Acum meditează asupra acestui lucru – cei mai mulţi oameni sunt reticenţi în a pune în practică ideea lor, temându-se de ceea ce ar putea pierde.

Trebuie să înţelegi că, atunci când te vei apropia de sfârşitul vieţii şi vei părăsi această planetă, orice lucru pe care îl consideri al tău, va aparţine altcuiva. Adevărul este că niciodată nu ai nimic; eşti doar un custode, deţii acel lucru pentru a-l utiliza atâta timp cât eşti aici.

De asemenea, trebuie să înţelegi că tot ceea ce ai corespunde nivelului tău de conştientizare şi dacă ai pierdut un lucru din cauza unui raţionament greşit, îl vei recupera într-o perioadă scurtă de timp.

Ia o decizie cu ajutorul căreia îţi vei depăşi frica – dar trebuie să fie reală. Aceasta este denumită ’’Realitatea Imaginată’’. Trebuie să te implici emoţional în procesul de îndeplinire a acestui Nou Obiectiv şi să fii gata să acţionezi. În momentul în care vei face ceea ce noi te învăţăm să faci, frica, îndoiala şi neliniştea îţi vor invada mintea.

Izolează aceste temeri, îndoieli şi griji – acum descrie-le în spaţiul de mai jos.

TEMERI, ÎNDOIELI ŞI GRIJI
__________________________________________________________________________________
6. Elimină frica, acţionând inteligent. Analizează fiecare din temerile tale şi vei realiza că sunt lipsite de fundament. Le-ai creat în propria ta imaginaţie, prin urmare le poţi elimina. Cel mai rău lucru care se poate întâmpla nu este niciodată foarte rău, dar cel mai bun lucru care se poate întâmpla este aproape întotdeauna incredibil. Acum opreşte-te asupra fiecărei temeri pe care tocmai le-ai enumerat şi explică în spaţiul de mai jos ce ai de gând să faci în privinţa lor. Depăşeşte-ţi frica şi bucură-te de libertatea pe care ai avut-o dintotdeauna.
__________________________________________________________________________________
DEPĂŞEŞTE-ŢI FRICA – FIŞA DE LUCRU A ECHIPEI
1. Revezi obiectivul echipei stabilit în Lecţia 1. Ca membru al echipei, întreabă-te dacă îţi doreşti acest lucru pentru echipă sau dacă este doar ceea ce ai stabilit. Între membrii echipei trebuie să existe un consens relativ la această chestiune.
__________________________________________________________________________________

2. Dacă ai fi ştiut că dispui de talentul, abilitatea şi resursele necesare îndeplinirii unui obiectiv, în afara celui la a cărui realizare echipa a depus toate eforturile, care ar fi acesta? În spaţiul de mai jos, descrie-l în detaliu.
_________________________________________________________________________________
3. Ideile pe care tocmai le-ai redat în scris fac parte din categoria ideilor de tip Y. Faptul că echipa doreşte ca ele să se concretizeze şi că le poate vizualiza mental, le include în categoria Y. Fără să te implici emoţional, păstrează această idee doar în mintea ta conştientă şi începe să-ţi imaginezi cum ar fi viaţa voastră dacă echipa ar realiza obiectivul dorit. Jucaţi jocul ’’dacă’’ şi enumeraţi toate beneficiile care îi vor reveni echipei şi fiecărui membru al echipei.
Dacă aş face acest lucru, s-ar întâmpla...
Dacă aş face acest lucru, s-ar întâmpla...
Enumeră cât de multe avantaje poţi, fără să te implici emoţional. În acest moment, echipa nu a decis să facă un anumit lucru, ci doar se gândeşte la el. Paradigma voastră rămâne aceeaşi.
__________________________________________________________________________________

4. Acum echipa trebuie să joace un joc mental. Să presupunem că aţi analizat toate beneficiile pe care o echipă le-ar putea avea încercând să realizeze obiectivul descris şi că aţi întocmit un raport scris, îndrumând-o să acţioneze pentru a-şi îndeplini dorinţa. Ce i-ai spune? Detaliază în scris.
__________________________________________________________________________________
5. Acum meditează asupra acestui lucru – cei mai mulţi oameni sunt reticenţi în a pune în practică ideea lor, temându-se de ceea ce ar putea pierde.

Trebuie să înţelegi că, atunci când te vei apropia de sfârşitul vieţii şi vei părăsi această planetă, orice lucru pe care îl consideri al tău, va aparţine altcuiva. Adevărul este că niciodată nu ai nimic; eşti doar un custode, deţii acel lucru pentru a-l utiliza atâta timp cât eşti aici.

De asemenea, trebuie să înţelegi că tot ceea ce ai corespunde nivelului tău de conştientizare şi dacă ai pierdut un lucru din cauza unui raţionament greşit, îl vei recupera într-o perioadă scurtă de timp.

Ia o decizie cu ajutorul căreia fiecare membru al echipei îşi va depăşi frica – dar trebuie să fie reală. Aceasta este denumită ’’Realitatea Imaginată’’. Echipa trebuie să se implice emoţional în procesul de îndeplinire a acestui Nou Obiectiv şi să fie gata să acţioneze. În momentul în care echipa va face ceea ce noi o învăţăm să facă, frica, îndoiala şi neliniştea vor invada mintea membrilor acesteia.

Izolează aceste Temeri... Îndoieli...  Griji şi descrie-le în spaţiul de mai jos. Acum este momentul ca fiecare membru al echipei să fie deschis şi sincer şi să-şi mărturisească temerea. Unul din cele mai mari obstacole care împiedică individul să facă acest lucru este frica de a accepta că are anumite temeri. Acest sentiment este foarte comun tuturor indivizilor atunci când au loc anumite schimbări în viaţa lor. Trebuie să înţelegeţi că în momentul în care apare teama, logica dispare şi vă întoarceţi la obicei. În această situaţie, fiecare membru al echipei îl ajută pe celălalt să-şi depăşească frica – unul din cele mai mari avantaje ale unei echipe.   

TEMERI, ÎNDOIELI ŞI GRIJI


6. Elimină frica, acţionând inteligent. Fiecare membru al echipei trebuie să analizeze fiecare din temerile sale şi să vorbească despre ele. Va realiza că sunt lipsite de fundament. Le-a creat în propria sa imaginaţie, prin urmare le poate elimina. Cel mai rău lucru care se poate întâmpla nu este niciodată foarte rău, dar cel mai bun lucru care se poate întâmpla este aproape întotdeauna incredibil. Acum opriţi-vă asupra fiecărei temeri pe care tocmai le-aţi enumerat şi explicaţi în spaţiul de mai jos ce aveţi de gând să faceţi în privinţa lor. Depăşiţi-vă frica şi bucuraţi-vă de libertatea pe care aţi avut-o dintotdeauna. Fiecare membru al echipei ar trebui să scrie o măsură pe care o va lua.  


3RCELE TREI EXERCIŢII R – REVEZI, RE-GÂNDEŞTE, RESCRIE
1.      Revezi ideile, exerciţiile şi instrumentele pe care le-ai primit în Lecţia 7 a programului Gândind în rezultate şi rezumă ceea ce ai învăţat.
2.      Re-gândeşte ce acţiuni vei întreprinde pe baza acestei lecţii care te vor apropia pe tine şi echipa ta de obiectivele din Lecţia 1.
3.      Rescrie obiectivul tău. Are obiectivul tău nevoie de alte detalii? Este imaginea clară? Dacă o persoană străină citeşte descrierea obiectivului tău, va crea acea descriere o imagine în mintea sa care este identică celei pe care tu o ai în minte? Dacă nu, adaugă detalii pentru a descrie mai clar obiectivul tău.




ASUMAREA RISCULUI




Dicţionarul ne spune că riscul este expunerea la posibilitatea unei pierderi. Presupun că acest lucru este adevărat. O altă operă literară (autor necunoscut) sugerează:

Să râzi implică asumarea unui risc – acela de a părea un nerod.
Dacă plângi, rişti să fii etichetat drept un sentimental.
Dacă ajuţi pe cineva, rişti să te implici emoţional.
Dacă îţi expui sentimentele rişti să îţi dezvălui eul.
Dacă îţi dezvălui ideile în faţa unei mulţimi, visele tale rişti să le pierzi.
Dacă iubeşti, rişti să nu fii răsplătit cu aceeaşi monedă.
Viaţa implică asumarea riscului de a muri.
Speranţa poate duce la disperare.
Încercarea presupune riscul eşecului.

Poţi evita suferinţa şi tristeţea dacă alegi să nu rişti, dar nu poţi învăţa, nu poţi experimenta sentimente, nu te poţi schimba, nu te poţi maturiza, iubi. Nu poţi TRĂI. Cel mai mare risc este să nu rişti nimic. Persoana care nu riscă nimic, nu întreprinde nimic, prin urmare nu are nimic. Doar persoana care riscă este liberă.

Ce îi determină pe oameni să nu-şi asume niciun risc, chiar dacă este unul minor şi le poate da ceea ce ei îşi doresc? Cu siguranţa, frica de a pierde ceva, de a eşua şi de a suporta umilinţa în cazul unui eşec. De ce ne gândim în mod automat că vom eşua? De ce nu încercăm, în loc să avem o perspectivă negativă încă de la început? Dacă eşuăm, ar trebui să învăţăm din acea experienţă şi să mergem înainte. Ce ne determină să avem aceste gânduri de inferioritate?

Acestea datează din copilărie. Şi, deoarece asumarea riscurilor probabil nu este un subiect predat în şcoli, teama unei persoane de a-şi asuma un risc există dintotdeauna. Când erai doar un copil care făcea primii paşi, îi auzeai în mod curent pe părinţi spunând ’’Fii atent, poţi să cazi.’’ Sau ’’Nu fă asta, vei...’’ Deşi pentru unii, aceste cuvinte reprezintă doar un discurs pompos şi nu le acordă multă atenţie, pentru alţii acestea reprezintă începutul unui joc sigur.

Pentru a face faţă provocărilor şi pentru a reuşi, ne-ar fi mult mai folositor să auzim mereu ’’Profită de şansa asta şi nu-ţi fă griji în privinţa eşecului, deoarece vei cădea...probabil destul de des. Eşecul este o parte importantă în procesul de învăţare.’’ Cele mai importante lecţii pe care le vom învăţa au la bază propriile noastre eşecuri.

Greşeala nu te va transforma într-un eşec. Acest lucru se va întâmpla dacă renunţi. Din păcate, foarte puţini oameni au auzit acest lucru când erau copii. Cei mai mulţi oameni au fost programaţi să aibă o viaţă sigură.

Un copil mic îşi asumă riscurile în mod natural. El nu ia niciodată consecinţele eşecului atunci când învaţă să meargă. Eşecul este cunoscut drept o consecinţă naturală acestui proces. L-am putea numi un risc calculat, condiţie prealabila pentru a putea stăpâni o mulţime de abilităţi motorii necesare copilului atunci când încearcă să meargă. Este un progres natural în procesul de mişcare. Ar trebui să luăm în cnsiderare acest lucru atunci când încercăm să schimbăm ceva în viaţa noastră.

De ce nu privim procesul de realizare a obiectivelor noastre ca pe cel pe care îl face copilul atunci când învaţă să meargă? Vom întâlni câteva obstacole în procesul de învăţare, dar succesul nu poate fi obţinut decât în momentul în care suntem pregătiţi să ne asumăm şi riscurile, chiar dacă uneori putem pierde. Încrederea şi experienţa pe care le dobândim reprezintă un real câştig, transformându-se în noi oportunităţi pentru dezvoltare în toate domeniile vieţii noastre.

Există un cuvânt scurt destul de neplăcut folosit de majoritatea părinţilor în procesul de educare a propriilor copii, pe care aceştia îl învaţă foarte repede şi în scurt timp acesta rămâne întipărit în mintea lor subconştientă. Acest cuvânt este NU POŢI. Acest cuvânt este mult mai dăunător decât alte cuvinte neplăcute.

NU POT este un cuvânt care opreşte orice proces constructiv. Mintea ta se schimbă pe o frecvenţă negativă. Acest cuvânt te va determina mereu să invoci o serie de motive ilogice, cu ajutorul cărora să-ţi poţi justifica incapacitatea de a face ceea ce îţi doreşti cu adevărat.
Singura alternativă a acestui cuvânt este chiar opusul său : POT. Acest cuvânt este mult mai important decât IQul. Nu este necesar să fii foarte deştept pentru a câştiga...dar trebuie să fii dispus să faci asta.

Realizarea obiectivului nu este un succes; succesul este efortul depus pentru realizarea lui. Asumarea riscurilor este esenţială atunci când vrei să îndeplineşti un obiectiv, iar scopul obiectivelor este dezvoltarea. Atunci când răspunzi unei provocări, îţi dezvălui propria identitate.
Dacă visezi să-ţi trăieşti viaţa aşa cum vrei, trebuie să accepţi că asumarea riscurilor este o parte reală a procesului de învăţare. Ia o decizie chiar acum: schimbă ceva în viaţa ta. Decide chiar acum că nu vei mai juca niciun joc fără să-ţi asumi vreun risc. Atunci când oamenii se obişnuiesc cu deprinderea de a economisi pentru zile negre, primesc în schimb doar...zile negre. Există oameni care se autolimiteată şi refuză să-şi asume vreun risc. Ei nu-şi testează niciodată capacitatea.

Nu vei trece niciodată la nivelul următor, dacă nu te încumeţi să-l depăşeşti pe primul. Prea multţi oameni îşi trăiesc viaţa într-un mod sigur. Nu încearcă niciodată să se autodepăşească şi să parieze pe cel mai sigur lucru din lume...ei înşişi.

Dacă vrei să devii bogat sau să realizezi obiective măreţe, istoria ne spune că primii paşi presupun un risc foarte mare. Trebuie să întorci spatele siguranţei. Pentru ca efectul să fie cel dorit, trebuie să îţi asumi un risc foarte mare. Trebuie chiar să accepţi că la un moment dat te vei afla într-o poziţie vulnerabilă. Este de asemenea foarte important să-ţi aminteşti că nu poţi să îţi asumi risc doar parţial.

Eleanor Roosevelt a spus ’’Fiecare experienţă în care ţi-ai înfruntat temerile te va ajuta să devii un om puternic, curajos şi încrezător.’’ Urmează sfatul ei: depăşeşte-ţi frica  şi bucură-te de libertate.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages