Istoria Orasului Slatina - Stirile pe blog

Stirile pe blog

Vorbe.Fapte

Breaking

Home Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

duminică, 4 septembrie 2011

Istoria Orasului Slatina

Slatina este un municipiu ÅŸi reÅŸedinÅ£a judeÅ£ului OltRomânia. Aflat în sudul României ÅŸi în partea centrală a judeÅ£ului Olt, Slatina are o populaÅ£ie de aproximativ 80 de mii de locuitori.[2] Cu o istorie de 650 de ani, în prezent oraÅŸul are un caracter industrial. Aflat pe malul stâng al râului Olt, bucurându-se de o creÅŸtere economică importantă în perioada 20052007, Slatina este un centru regional cultural ÅŸi economic.




Etimologie


Numele de Slatina , atribut oraÅŸului încÇŽ din secolul XV Ã®nseamnÇŽ apÇŽ sÇŽratÇŽ, care se referÇŽ la apa râului Olt , pe lângÇŽ care a fost întemeiat oraÅŸul.


Istoria





Numeroase dovezi arheologice atestă prezenţa oamenilor în vatra actuală a oraşului, dar prima referire la numele Slatina se găseşte la 20 ianuarie 1368 în privilegiul comercial acordat de Vladislav I Vlaicu negustorilor de la Braşov, ca loc de vamă internă la primul vad din câmpie al Oltului, punct obligatoriu de trecere a carelor cu mărfuri peste Olt.
ÃŽn iunie 1522Radu de la AfumaÅ£i i-a învins pe otomani într-o luptă purtată la Slatina.
ÃŽn timpul RevoluÅ£iei de la 1821 Tudor l-a întâlnit la Slatina pe Iancu Jianu, conducătorul haiducilor.
La începutul secolului XX, Slatina era un mic târg de provincie aşezat în imediata apropiere a râului Olt, între Dealul Gradişte şi ceea ce este cunoscut astăzi ca oraşul nou.
Se păstrează încă numeroase clădiri din acea perioadă: Grand Hotel Regal, Şcoala de Fete, Catedrala Ionaşcu, Cofetăria Minerva şi alte 50 de clădiri istorice incluse în patrimoniul UNESCO. Acestea vor intra într-un proces de recondiţionare şi refacere începând cu 2010[1]
După instalarea regimului comunist în România, faÅ£a oraÅŸului a fost schimbată în totalitate fiind construite noi cartiere muncitoreÅŸti precum Steaua RoÅŸie, Progresul I, II, III, CriÅŸan, Tunari, etc. Tot atunci au fost construite cele 55 de blocuri turn, dar ÅŸi fabrici precum Uzina de Aluminiu (actuala Alro), ÃŽntreprinderea de Prelucrare a Aluminiului (fosta Alprom), ÃŽntreprinderea de Å¢evi (actuala Artrom),Electrocarbon, RulmenÅ£i ÅŸi Utalim.


Stema


Stema a fost adoptată prin Hotărârea Guvernului nr. 1368 din 10 noiembrie 2005 ÅŸi publicată în Monitorul Oficial nr. 1019 din 17 noiembrie2005. Stema municipiului Slatina se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat. ÃŽn partea superioară, în câmp albastru, se află un turn crenelat, de argint, cu o poartă neagră arcuită ÅŸi zăbrelită, dotat cu trei ferestre negre, însoÅ£it de un soare în dreapta ÅŸi de o semilună crai-nou în stânga, ambele de aur. ÃŽn partea inferioară, în câmp roÅŸu, se află un pod de aur, cu trei deschideri ÅŸi o balustradă metalică cu cinci arce, peste unde de argint, umbrite negru, ieÅŸind din vârful scutului. Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu ÅŸapte turnuri crenelate (coroana murală cu 7 turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu, reÅŸedinţă de judeÅ£).
Turnul simbolizează punctul de pază şi vamă al localităţii, fapt menţionat într-un act oficial emis de Vlaicu Vodă în anul 1368 pentru negustorii braşoveni. Cele două astre, soarele şi luna, care flanchează turnul, semnifică lumină, fertilitate, libertate, respectiv veşnicie, creştere şi cunoaştere. Podul peste râul Olt reprezintă importanţa localităţii în traficul comercial şi de călători.

Populatie

Conform recensământului din anul 2002, populaÅ£ia oraÅŸului este de 79,171 locuitori.[2]
EvoluÅ£ia demografică la recensăminte: 

Economie


Slatina este un oraş cu un pronunţat caracter industrial. Încă de la 1900 există referiri istorice la existenţa a numeroase ateliere meşteşugăreşti şi chiar a unei fabrici. Dezvoltarea explozivă a sectorului industrial avea să se producă după 1960, fiind construite numeroase fabrici, uzina de aluminiu, fabrici de textile, ateliere, etc.
Alro S.A. este cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală ÅŸi de Est ÅŸi principala forţă economică a judeÅ£ului Olt, fiind una dintre companiile din Top10 în România. De peste 40 de ani Alro aduce o contribuÅ£ie importantă la efortul de dezvoltare economică a României precum ÅŸi la promovarea comerÅ£ului exterior, asigurând locuri de muncă directe pentru aproximativ 3.600 de oameni ÅŸi susÅ£inere pentru mai mult de 20.000 de membri ai familiilor acestora, cât ÅŸi pentru angajaÅ£ii din sectoarele conexe ÅŸi desigur ÅŸi AlpromS.A., societate care prelucrează aluminiu prin deformare plastică, producând laminate plate, profile din aluminiu, extrudate trase din aluminiu ÅŸi aliaje de aluminiu, benzi, folii.
Gara Slatina


Intersecţie în oraş
Gara CFR Slatina
Monumentul Eroilor Revoluţiei

Interiorul gării
În anul 2006, grupul italian Pirelli a deschis o fabrică de anvelope, ce a creat locuri de muncă, dar şi perspective favorabile pentru noi investiţii, în acest moment fiind în construcţie cea de-a doua lor fabrică din oraş.
O altă investiÅ£ie importantă constă într-o fabrică de subansamble auto, o investiÅ£ie greenfield a grupului german Honsel, ce va începe să producă, cel mai probabil din 2011-2012.
Autobuz Probus
Alte companii reprezentative ale municipiului cu pondere însemnată în economia acestuia sunt:
  • Electrocarbon S.A. important producător de produse carbografitice necesare în industria metalurgică, produce ÅŸi comercializează electrozi normali UHP ÅŸi HP, electrozi clorosodici, plăci grafitate, pastă Sodeberg, 6 % din producÅ£ia anuală fiind destinată exportului.
  • Prysmian Slatina, unitate reprezentativă pentru producÅ£ia de cabluri electrice armate ÅŸi nearmate din aluminiu, a făcut parte din holding-ul Pirelli. Peste 20% din cifra de afaceri anuală este realizată pe pieÅ£e externe. Sit oficial Prysmian.
  • Altur, cel mai mare producător de piese turnate ÅŸi pistoane auto din aluminiu, 40% din producÅ£ie fiind destinată exportului.
  • TMK Artrom, firmă specializată în producÅ£ia de Å£evi trase, fără sudură, din oÅ£el carbon, Å£evi din oÅ£el pentru foraj, atât pentru necesarul intern cât ÅŸi pentru export.
  • Cord România, firmă specializată în producÅ£ia de cord pentru anvelope. Este deÅ£inută în co-proprietate de Continental ÅŸi Pirelli.
În Slatina se găsesc şi numeroase fabrici mici şi mijlocii precum: Benteler (investiţie germană), Minatex, Partener Prompt, Litestructures (investiţie britanică), Aluta, Oltina, Italian Leather Sofa, Uniconfex, etc.
Podul peste Olt
În ultimii 4 ani, în Slatina, au cunoscut o mare dezvoltare proiectele de retail, banking, sectorul imobiliar.
Retail: Winmarkt Oltul - 5 etaje - 6500 m2 [2] Slatina Plaza - 17000 m2 - în fază de proiectare, va fi deschis in 2011 HypermarketKaufland(Bd. Nicolae Titulescu) Supermarketuri: Minimax (2), Plus, Billa, Profi, Lidl, Ethos, B Market, Supermarket VMG






Proiecte imobiliare:
  • StrehareÅ£i - 10 vile individuale;
  • Slătioara - vile individuale, proiect dezvoltat de un grup din Olanda;
  • Royal Slatina - apartamente în blocuri de locuinÅ£e, zona CriÅŸan-Textilistului;
  • Cartierul 600 - ansamblu imobiliar de 11 blocuri, piscină, supermarket, ÅŸcoală, dezvoltat de Consiliul Local;
  • Complexul Primavera - zona industrială Recea;
  • Slatina Park - zona Salcia.
Bănci: BCR, BRD, Raiffeisen Bank, ProCredit Bank, Piraeus Bank, Alpha Bank, Carpatica, Volskbank, Garanti Bank, Unicredit Ţiriac, etc.

Clima

Clima din oraÅŸul Slatina este de tip temperat-continentală, media anuală a temperaturilor fiind de 10.7 °C, iar media anuală a precipitaÅ£iilor având o valoare de mai puÅ£in de 515.6 mm. Pentru intervalul de timp dintre 1869 ÅŸi 2002, recordul de cea mai mare temperatură este de +40.5 °C înregistrat în august 1952. Cea mai scăzuta temperatură înregistrată la Slatina a fost de -31 °C în ianuarie 1942.

Cultura

OraÅŸul a dat importanÅ£i oameni de cultură ai secolului XX: aici s-a născut Eugen Ionescu, faimos scriitor ÅŸi om de teatru avangardist,nume pe care îl poartÇŽ cea mai renumitÇŽ ÅŸi mai bunÇŽ ÅŸcoalÇŽ din oraÅŸ care se aflÇŽ pe Bulevardul Unirii, iar Ion Minulescu Ã®ÅŸi petrece vacanÅ£ele aici, la bunici, cunoscut poet român simbolist ale cărui RomanÅ£e pentru mai târziu au cunoscut un succes deosebit (mai ales după moartea lui în 1944).

Obiective turistice

  • Cofetăria "La atletul albanez" cea mai veche firmă privată din România
  • Muzeul JudeÅ£ean Olt - cu două secÅ£ii: istorie ÅŸi artă populară - prezintă printre altele, piese valoroase din epoca cea mai îndepărtată apaleoliticului descoperite pe Valea Dârjovului, interesante costume populare, cusături ÅŸi Å£esături specifice zonei.
  • Biserica TroiÅ£ei - cea mai veche construcÅ£ie din oraÅŸ, ridicată în 1645 ÅŸi renovată în 1729.
  • Catedrala - construită în 1782 de IonaÅŸcul Cupetul, mare negustor din localitate ÅŸi pictată ulterior de Gheorghe Tattarescu.
  • Pădurea SrehareÅ£ - frumos parc natural cu un lac de acumulare. ÃŽn pădure se află:
    • Schitul StrehareÅ£ - construit între 1664-1668, reparat în 1844, a cărui biserică e ctitorie a Mitropolitului Varlaam, în anul 1672.
  • Mânăstirea Clocociov - ctitorie a lui Mihai Viteazul 1594, reconstruit în 1645 de Diicu Buicescu, nepot al lui Matei Basarab.

Mostenirea Culturala si Istorica

Cele mai vechi monumente istorice din Slatina sunt locaşuri de cult, dar există şi structuri urbane cu valoare istorică şi culturală. Mănăstirile din Slatina sunt:
  • Mănăstirea Clocociov (care datează din vremea lui Neagoe Basarab, reconstruită de Mihai Viteazul Ã®n 1594 ÅŸi din nou în 1645 de către boierul Dinicu Buicescu)
  • Mănăstirea StrehareÅ£i, a cărei construcÅ£ie a început în 1665 ÅŸi care a fost terminată în 1672
Bisericile care fac parte din moştenirea culturală a oraşului Slatina sunt:
  • “Sfânta Treime” (1645, cu fresce pictate în anul 1851);
  • “Sfântul Nicolae” din deal (1700);
  • “Adormirea Maicii Domnului” (1736);
  • “SfinÅ£ii ÃŽmpăraÅ£i” (începută în secolul XVIII, reconsolidată în 1793, cu fresce pictate în anul 1899);
  • “Sfântul Ion Botezătorul” (1796);
  • “NaÅŸterea Fecioarei Maria” (1802);
  • “Fecioara Maria” (1802-1806; cu fresce pictate în anul 1831);
  • Cimitirul “Sfântul Nicolae” (1820-1821);
  • “Sfântul Gheorghe” IonaÅŸcu (1872-1877], cu fresce pictate de Tătărăscu);
  • “Sfântul Nicolae” (1937).
Clădirile care alcătuiesc patrimoniul istoric joacă rolul principal în peisajul urban din centrul vechi al oraÅŸului. Ele sunt situate pe strada Lipscani ÅŸi strada Mihai Eminescu pe ambele părÅ£i. ÃŽn total sunt 81 de structuri, construite între anii 1860-1938 Ã®n unul din următoarele stiluri: neo-gotic, neo-românesc, modern, art nouveau, art deco ÅŸi renovări din diferite perioade. Majoritatea clădirilor au la parter un spaÅ£iu comercial, iar la etaj un spaÅ£iu rezidenÅ£ial.
Clădiri istorice se pot găsi ÅŸi pe următoarele străzi: Poboran (3), Dinu Lipatti (18), GrădiniÅ£ei (6) ÅŸi FraÅ£ii BuzeÅŸti (15), toate construite între anii 1780 ÅŸi 1902. Din acest grup arhitectural se remarcă următoarele clădiri: Liceul Radu Greceanu (1891), Primăria Slatina (1905), SecÅ£ia de Etnografie a muzeului judeÅ£ului Olt, Casa Caracostea (1902), Casa Profesorilor (1899), ÅŸi vechiul sediu al Băncii NaÅ£ionale a României din Slatina (1908).
În ciuda faptului că Slatina este unul dintre puţinele oraşe din România al căror centru istoric a fost conservat, condiţia în care se află aceste construcţii nu este una prea bună. În general aceste case sunt deţinute de proprietari cu venituri mici (pensionari), care nu îşi permit restaurarea acestor construcţii.
Un obiectiv demn de menÅ£ionat este podul care traversează râul Olt, construit între anii 1888-1891. Podul, construit de inginerul Davidescu, este primul pod de metal peste un râu din România. ÃŽn plus faţă de valoarea sa practică ÅŸi estetică, podul este una dintre primele încercări de a folosi fierul în arhitectură, idee lansată la ExpoziÅ£ia Mondială de la Paris, din anul 1889. Monumentul “Ecaterina Teodoroiu” a fost construit în anul 1925 de către D. Mataoanu. Ion Irimescu a creat în anul 1968 obeliscul “Slatina 600”, cu ocazia celebrării a 600 de ani de la atestarea documentară a oraÅŸului Slatina.


Personalitati Marcante

  • Barbu Paris Mumuleanu (1794 - 1836), poet român.
  • Pan M. Vizirescu - (1903-2000), remarcabil poet ÅŸi prozator, distins eseist ÅŸi dotat cu talent oratoric desăvârÅŸit, Pan M. Vizirescu face parte din galeria marilor personalităţi ale culturii române din acest veac.
Întreaga sa creaţie ca şi întreaga sa viaţă s-au desfăşurat sub imperiul a două comandamente: credinţa de nezdruncinat în Puterea Divină şi iubirea faţă de naţia şi patria română. A fost ultimul reprezentant al "Gândirii" lui Nichifor Crainic şi al curentului gândirist ortodox tradiţionalist. În această calitate, înconjurat de câţiva tineri merituoşi, a pus bazele noii serii a revistei "Gândirea", apărută după eliberarea ţării de comunism. "Socotesc o binecuvântare că am venit pe lume în acest neam, că n-am fost deviat în altă parte. Apartenenţa mea la neamul românesc este într-adevăr, o bucurie şi un dar ceresc", avea să mărturisească în 1995 la Iaşi, cu prilejul lansării volumului său de poezii religioase Prinos de lumină şi har.


Orase Infratite



Evenimente Deosebite

La 24 ianuarie 2006 13 828 de oameni, purtând ecusoane speciale, au format pentru 5 minute ÅŸi 40 de secunde pe bulevardul A.I. Cuza din Slatina o horă, încercând să doboare un record Guinness World Records, pentru cei mai mulÅ£i oameni care dansează în cerc. Melodia interpretată a fost "Hora Unirii", iar evenimentul s-a numit "EuRo Hora Unirii".






Un comentariu:

  1. Slatina înseamnă "pământ sărat" ("tina" din denumire înseamnă pământ. Dacă ar fi să fie apă ar fi "voda" şi am zice Slavoda) E termen slav. :)

    RăspundețiȘtergere

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages