Pe timp de criza spaga se transforma in branza

Ieri dupa-amiaza Tribunalul Dolj a emis un mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile agentului-sef adjunct Costel Caragea in varsta de 43 de ani ajutor al sefului de post din comuna Celaru pentru ca a cerut spaga 500de euro si 6kg de branza pentru a scapa un localinc de dosar penal.

Povestea îşi are, de fapt, începutul pe 25 august, când agentul Caragea l-ar fi depistat pe raza comunei Celaru pe Viorel I., de 19 ani, din localitate, care conducea o motocicletă fără a avea permis categoria A, ci doar categoria B (autoturisme). Motocicleta a fost reţinută pentru cercetări, iar conducătorul acesteia s-a ales cu dosar penal şi cu permisul reţinut.

500 de euro, plus brânza bonus

Potrivit anchetatorilor, pe 1 octombrie, poliţistul Caragea i-a pretins motociclistului suma de 500 de euro pentru a-i restitui motocicleta şi permisul de conducere, dar şi pentru a-i facilita închiderea dosarului penal în care tânărul era cercetat. Suplimentar faţă de suma de bani, Caragea i-a mai solicitat şase kilograme de brânză, pe care le-a şi primit în seara aceleiaşi zile.
Poliţistul şi-a primit prima tranşă din şpagă - în cuantum de 500 de lei - în seara de 3 octombrie. Agentului nici nu i-a trecut prin cap că tânărul a înregistrat cu telefonul mobil toate discuţiile cu el, apoi a dat fuga la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) Dolj, unde l-a denunţat. Imediat, poliţiştii de la DGA, lucrând sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi cu sprijinul tehnic al Serviciului Român de Informaţii, au început cercetările. Aproape o săptămână, ajutorul şefului de post de la Celaru a fost filat pas cu pas, iar convorbirile i-au fost interceptate, în baza unui mandat emis de Tribunalul Dolj.

Mita de sub pernă

Sâmbătă, 9 octombrie, agentul Caragea i-a solicitat denunţătorului ca a doua zi să-i mai aducă o tranşă de 500 de lei, din şpaga totală de 500 de euro. Acesta a fost momentul aşteptat de anchetatori, care au pus la cale flagrantul. Duminică dimineaţă, tânărul de 19 ani l-a vizitat pe poliţist acasă - de fapt, în locuinţa în care acesta stătea cu chirie în Celaru. I-a spus că i-a adus suma cerută, iar agentul i-a zis să lase banii pe bancheta din spate a maşinii personale, parcate în curte. Tânărul a făcut întocmai, apoi a plecat. N-au trecut nici două minute, că la poartă şi-au făcut apariţia procurorul şi poliţiştii de la DGA. După ce au reuşit să scape de câinii proprietarului, oamenii legii au percheziţionat mai întâi maşina lui Caragea, însă n-au găsit banii. I-au găsit, însă, câteva minute mai târziu, în casă, ascunşi, chiar sub perna poliţistului.
În faţa procurorului şi a poliţiştilor, Caragea a ţinut să păstreze tăcerea, susţinând doar că banii de sub pernă nu sunt ai lui şi habar n-are ce-i cu ei acolo. Procurorul n-a fost însă convins, dispunând prin ordonanţă reţinerea lui Caragea pentru 24 de ore, iar ieri a propus instanţei emiterea unui mandat de arestare pe numele agentului, pentru 29 de zile, sub acuzaţia de luare de mită. Ieri după-amiază, instanţa a dat curs propunerii Parchetului, iar agentul - încă îmbrăcat în uniformă, dar cu un pulover peste cămaşa de serviciu - şi-a prelungit şederea în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.
Reacții:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu